Szegedi hírek

2023.07.14. 16:20

Boncolás, apasági vizsgálat, dizájner drogok – Galéria

Csaknem 600 boncolást végeznek évente az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai. Pénteken bepillantást kaptunk az intézetben zajló munkába, igen érdekes információkat hallhattunk így.

Kiss Anna

Az ismeretlen személyazonosságú elhunytak boncolását is a Kossuth Lajos sugárúti intézmény munkatársai végzik. Fotó: Gémes Sándor

Évtizedek óta áll egy hatalmas, téglaszínű épület a Kossuth Lajos sugárút és a Szent Rókus tér sarkán, azonban csak kevesen tudják, hogy mi minden zajlik az igen méretes barna ajtó mögött. Úgy döntöttünk, bepillantunk az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Igazságügyi Orvostani Intézetének „színfalai" mögé, ahol Weiczner Roland megbízott intézetvezetőt kérdeztük a tevékenységeikről. Elárulta, vannak élő személyhez, valamint elhunyttal kapcsolatos feladataik is.

Előbbi esetén például az intézet szakértői állapítják meg, hogy a balesetben megsérült személy egészsége maradandóan károsodott-e. De a munkaképesség-csökkenés, vagyis a köznyelv szerinti leszázalékolás kapcsán és a fogyatékossági támogatás jogossága kapcsán is a bíróság rendel ki az intézetet, ha a beteg nem ért egyet a kormányhivatali döntéssel. Weiczner Roland közölte, előfordul az is, hogy egy beteg, akinek panasza van az egészségügyi ellátás kapcsán, bírósághoz fordul, a bíróság pedig az Igazságügyi Orvostani Intézet szakértőit kéri fel véleményezésre.

Az egyetemi adjunktus beszámolója szerint a toxikológiai laborjuk tevékenységének egy része is az elő személyekkel kapcsolatos feladataikhoz kötődik, ugyanis befolyásoltságot kell megállapítaniuk mért eredmény, vagyis vér- és vizeletminta alapján. Hozzátette, az apasági vizsgálat is az intézetben történik, de nagy ritkán előfordul, hogy anyasági vizsgálatot kell végezniük.

Weiczner Roland rámutatott, a nagyobb tevékenységi körük az elhunytakkal kapcsolatos, hiszen évente csaknem 600 boncolást végeznek. Ennek kétharmadát azok adják, akik közterületen vagy otthonukban hunytak el Szegeden és annak vonzáskörzetében, míg egyharmad részben a rendőrség rendel ki az intézetet boncolásra nem természetes halálesetekhez, ismeretlen személyazonosságú elhunytakhoz vagy fogvatartottak haláleseteihez.

A beszélgetés során kiderült az is, hogy természetesen tudományos munkát is végeznek, így például nagyon komoly kutatási munka zajlik a dizájner drogok kapcsán, melyről egy későbbi cikkünkben számolunk majd be részletesen. A Kossuth Lajos sugárúti épületben persze oktatás is van, a hallgatók mellett már praktizáló orvosokat is képeznek, három típusú szakvizsgára való felkészítés zajlik itt. Van igazságügyi orvostan, egészségbiztosítás, valamint igazságügyi pszichiátria is. Utóbbi most szeptembertől indul, egészen eddig csak Budapesten volt ilyen képzés.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában