Szegedi hírek

2023.08.25. 16:20

Újra dolgoznak a Szeged-Szabadka vasútvonalon – Galéria

Augusztus eleje óta ismét dolgoznak a 136. számú, Szeged-Rendező–Röszke országhatár vasútvonal felújításán. Röszkén el is készült a perontető. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán azt írta, következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án megindul a személyforgalom az új Szeged-Szabadka-vasútvonalon. Addig a vonatforgalom napi hat nemzetközi tehervonatra korlátozódik.

Arany T. János

Újraindult a munka a Szeged-Rendező–Röszke országhatár vasútvonalon, a személyforgalom október 23-án Uzsgyikkal indul majd meg. Fotó: Karnok Csaba

A Szeged–Röszke vasútvonal felújítása 2021 októbere óta zajlik, a korszerűsítés után újra indulna a személyforgalom, a mostani 60 helyett pedig 80–120 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnának a vonatok. 2022 nyarán írtunk a vonalon dolgozó monstrumról, amit július elején látványos külsőségek között, Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium korábbi közlekedésért felelős államtitkára és Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója jelenlétében mutattak be a sajtónak. A Szeged–Röszke vasútvonal felújításán dolgozó 210 tonnás, SMD-80-as vágányépítő és átépítő géplánc 2022 május első felében a vonal Szeged felőli részén végzett vágányépítési feladatokat. 

Idén június 30-tól határozatlan időre felfüggesztette a kivitelező V-Híd Építő Zrt. a vasútvonal felújítási munkálatait. A V-Híd „a kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémákra” hivatkozva állíttatta le a munkálatokat. Az alvállalkozókat a levélben arra utasították, hogy július 3-án 24 óráig tegyék meg  „a szükséges állagmegóvó, vagyonvédelmi, valamint balesetvédelmi és biztonságtechnikai intézkedéseket”. Ezt követően teljesen levonultak a munkaterületről.

Most viszont, mint arról az iho.hu beszámolt, ismét dolgoznak a 136-os számú, Szeged-Rendező–Röszke országhatár vasútvonal felújításán. Röszkén el is készült a perontető. A vonal életében nagy jelentőségű lesz október 23-a. Szijjártó Péter Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere Facebook-oldalán azt írta, következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án megindul a személyforgalom az új Szeged-Szabadka-vasútvonalon és határozott célunk az, hogy Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, Röszke és Horgos között egyúttal Európa legmodernebb és legkulturáltabb közúti átkelőhelye is legyen. A személyforgalom egy-egy magyar és szerb államvasúti Uzsgyival (a MÁV által használt kétrészes dízelmotorvonat, más néven iker-motorkocsi) indul majd, addig a vonatforgalom napi hat nemzetközi tehervonatra korlátozódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában