Helyi közélet

2020.06.04. 14:15

Trianoni szabadulószoba vár az interneten

A járványhelyzethez és a távoktatáshoz igazodva hozta létre az internetes szabadulószobát a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. A megemlékezés különleges formáját bárki kipróbálhatja, mi is megtettük.

Farkas Judit

Nemcsak a diákok, hanem bár­ki számára elérhető a megemlékezésnek az a rendhagyó formája, amit a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára tervezett a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. Internetes szabadulószobában mélyíthetjük el a tudásunkat a témában: aki évszámokat, adatokat vár, meg fog lepődni, mert Balogh Bence biológia–történelem és Boldog Zoltán magyar–történelem szakos pedagógus munkája inkább az akkori mindennapokat mutatja be. A tegező forma annak köszönhető, hogy a középiskolások az eredeti célcsoport. Mondhat azonban újat egy negyvenesnek is – tudjuk, mert végigjátszottuk.

A szabadulószobát középiskolásoknak tervezték rendhagyó megemlékezésként,
de bárki számára elérhető. FOTÓ: DM

 

Június elsején tették nyilvánossá, másnap délig kétszázötvenenen töltötték ki a játékhoz kapcsolódó értékelést – mondta el az egyik alkotó, Boldog Zoltán. A legtöbben a maximumhoz kö­­zeli pontokat adtak.

A szabadulószobát középiskolásoknak tervezték rendhagyó megemlékezésként, de bárki számára elérhető. FOTÓ: DM

A szabadulószoba lényege, hogy választható karakterek – Drasche-Lázár Alfréd, gróf Apponyi Albert, Vincze Zsigmond és Herczeg Ferenc – segítségével egy-egy történelmi, irodalmi vagy zenei szobába látogathatunk, ahonnan csak a trianoni békeszerződéshez kapcsolódó kérdések helyes megválaszolása után léphetünk tovább. A szobák teljesítése után egy-egy számkódot kapunk, ezekkel nyithatjuk a széfet a küldetések teljesítése után.

A szabadulószobát középiskolásoknak tervezték rendhagyó megemlékezésként, de bárki számára elérhető. FOTÓ: DM

Részletes játékleírást is találunk az oldalon. A sikeres játékosokra az iskola kedves meglepetése vár. Az alkotók igyekeztek olyan személyeket megidézni, érdekességeket megmutatni, amelyek bővítik a békediktátummal kapcsolatos tudást – és a szabadulószoba elvárja a gondolkodást is. Ügyeltek rá, hogy ne főként lexikális tudásra épüljenek a kérdések. A cél az élménysze­­rű tanulás volt, és annak a megemlékezési formának a megtalálása, amivel meg lehet szólítani a fiatalokat.

A két történelmi szobán kívül kortárs irodalmi helyiséget is terveztek a szabadulószobába, ahol az Irodalmi Jelen Trianon-évfordulóra összeállított lapszámából olvashatnak idézeteket a játékosok, kortárs szerzőktől. A zenei rész egy mai, ismert, Trianonhoz is szorosan kapcsolódó dal feldolgozását tartalmazza egy kiváló népdalénekes feldolgozásában.

A szabadulószoba IDE KATTINTVA érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában