Iskolabemutató

2020.11.03. 10:17

Értelmi és érzelmi nevelést is biztosítanak a gyakorlóban

A koronavírus miatt a legtöbb általános iskola egyelőre úgy tűnik, nem, vagy csak online tud nyílt napokat tartani, így a leendő elsősök szülei számára megnehezedett az iskola­választás. Nekik segít intézménybemutató sorozatával a Délmagyarország. Ismerjék most meg az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolát.

Timár Kriszta

20201014 Szeged Juhász Gyula gyakorló általános iskola bemutatása Képen: gyakorló osztály Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Az előző évekhez hasonlóan idén is négy első osztályt indít az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola. Ezek közös jellemzője, hogy mindegyik emelt szintű osztály, ami hozzájárul a gyerekek hatékonyabb személyiségfejlesztéséhez.

Komplex nevelés

– A művészetoktatás a dél­előtti órákba van beépítve, így az értelmi és érzelmi nevelést komplexen tudjuk megvalósítani – magyarázta a tanrend koncepcióját Bácsi János intézményvezető.

Az angol nyelvi, illetve német nyelvi drámaosztályokban elsőtől csoportbontásban tanítják az idegen nyelvet, felső tagozattól már heti 6 órájuk van a diákoknak, ezek egy részét pedig a drámapedagógia módszereivel tartják. Minden évben egy-egy színpadi produkciót is előadnak idegen nyelven, bizonyítványuk mellé pedig egy művészeti iskolást is átvehetnek.

Az iskola ének-zene tagozata immár 65 éves, van alsós és felsős kórusuk is. Ebbe az osztályba értelemszerűen a szép hangú gyerekeket várják, a ne­­gyedik, képzőművészeti osztályukba pedig a jól rajzolókat. Zs. Sejtes Györgyi, a művészeti iskola vezetője azonban hangsúlyozta: egyik emelt szintű osz­­tályban sem az a cél, hogy mű­­vészpalántákat neveljenek.

– A képzőművészeti osztályban szerzett átlagon felüli térlátást más foglalkozásoknál, például a kutató és orvosi pályákon is jól lehet hasznosítani – magyarázta.

Speciális programok

A gyerekek számára az első két évfolyamon speciális programmal könnyítik meg az óvoda és az iskola közötti átmenetet, több tanítójuknak óvodapedagógusi végzettsége van.

– Tanáraink 70 százaléka szakvizsgával rendelkezik, mivel egyetemi fenntartású iskola vagyunk, nálunk az átlagosnál nagyobb a pedagógiai szabadság. Mi nem tantervet vagy tankönyvet, hanem a gyerekeket tanítjuk – hangsúlyozta Bácsi János. Azzal, hogy a tanítási órák 20 százalékát tanárjelöltek tartják, sok hatás éri a gyerekeket, ami szintén pozitívan hat rájuk.

– A kompetenciamérések alapján a diákok az ország legjobbjai között vannak, a tanulók többsége gimnáziumban, technikumban tanul tovább. Mindezt pedig úgy sikerül elérnünk, hogy szeretnek iskolába járni – tette hozzá. A tehetséggondozás mellett nagy hangsúlyt fektetnek az egyéni felzárkóztatásra is, így azok a gyerekek sem maradnak le, akik valamilyen hátránnyal érkeznek.

Hétvégi rendezvények

A diákokat tanórai keretek kö­­zött viszik korcsolyázni, görkorcsolyázni és úszni, valamint hétvégenként is rendszeresen szerveznek sportos programokat – például kerékpáros- vagy evezős túrákat, természetjárásokat.

A beiskolázás részleteiről az iskola honlapján tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában