mintha az édesanyjukkal érintkeznének

2021.01.09. 14:33

Babafészket alakítottak ki az újszülöttek számára

A babafészek nevet kapta az a koraszülött-ellátást segítő csomag, amit egy magyar édesanya talált fel, hogy jobb feltételeket kapjanak a korábban érkezett babák. Szegeden is alkalmazzák a speciális eszközöket, amelyek az anyával való érintkezés hiányát pótolják.

Kiss Anna

Babafészekben tölthetik az első néhány hetüket a koraszülöttek. Fotó: Alapítvány az Alapítványokért

Fotó: Alapítvány az Alapítványokért

Magyar fejlesztésű eszköz, a babafészek segíti a koraszülöttek fejlődését több kórházban.

A babafészek névre keresztelt termék azt az érzést nyújtja a babáknak, mintha az édesanyjukkal érintkeznének. Orvosok szerint segíti a koraszülöttek idegrendszeri és fizikai fejlődését.

Egy olyan édesanya találta ki, aki maga is a kiírt időpont előtt szült

hangzott el az M1 Híradójában.

Az ország valamennyi koraszülöttosztályára érkezett a Nyilka Ildikó által megtervezett ba­­bafészekből, így a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájára is egymillió forint értékben.

Babafészekben tölthetik az első néhány hetüket a koraszülöttek.
Fotó: Alapítvány az alapítványokért

Az ötletgazda az átadókor elmondta, 26 évvel ezelőtt az ikerterhesség 26. hetében született meg a lánya, aki két és fél hónapot töltött inkubátorban. Ennek az időszaknak a tapasztalatai motiválták a lányával közösen arra, hogy segítsenek a koraszülött babákon.

Hiánypótló találmány a babafészek

Hazánkban átlagosan minden tizedik gyermek, a dél-alföldi régióban a babák 8-10 százaléka koraszülöttként jön a világra, mindannyian inkubátorban, gé­­pekkel körülvéve, a szülőktől távol töltik az első néhány hetüket vagy akár hónapjukat is a születést követően. Azonban a koraszülött-ellátást segítő csomag, vagyis a fészek az anyával való érintkezés hiányát igyekszik pótolni.

Ebben segít a magasítással és allergiamentes töméssel ellátott speciális párna, amire ha ráhelyezik a nyugtalan babát átölelő plüss ölelő kezeket, és azt picit szorasabbra veszik, akkor a baba úgy érzi, mintha az anya karjaiban lenne.

Emellett a babafészekhez tartozik még egy speciális külső varrással ellátott, fejtetőn kinyitható ultrahangozható sapka, a babák támaszkodására és kapaszkodá­sára is alkalmas úgynevezett babatámasztó, továbbá pocakfészek-lepedő és átkötő sál is.

Megfelelő pozicionálás

A babafészkek szegedi átadásakor Kiss Judit, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának vezetője példaértékűnek nevezte Nyilka Ildikóék hozzáállását. A babafészkek és plüsstakarók nagyon fontosak a picik megfelelő fektetéséhez, kényelmének biztosításához, hogy minél jobban tudják a ba­­bák nyugalmát biztosítani.

A megfelelő pozicionálásuk azért fontos, hogy ne alakuljanak ki később ízületi és mozgásfejlődési problémák.

Minőségibb körülmények

Az elmúlt hónapokban egyébként Szegeden sokat tettek a Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikán azért, hogy jobb feltételeket biztosítsanak a régió koraszülött csecsemőinek, ugyanis félmilliárd forintból új koraszülött intenzív osztályt alakítottak ki az intézmény legfelső szintjén. Így szinte azonnali ellátásban részesülhet az újszülött, és az édesanyák számára is kedvezőbb, hogy koraszülött gyermekük nem egy másik épületben, a gyermekklinikán van, ahogy ez a korábbi építészeti elrendezés miatt kialakult.

Az építkezésen túl a Családbarát szü­­lészeti programban több speciális eszközt, inkubátorokat is beszereztek pályázati forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában