túl sok a bliccelő

2021.01.25. 11:58

A 2-es villamoson blicceltek a legtöbben

Több mint tizenhat­ezerszer futottak bliccelőbe az ellenőrök a szegedi villamosokon és trolikon tavaly. A bírságokból 37,5 millió forint folyt be mostanáig, de még most is sokan vannak, akik nem akarnak fizetni.

Suki Zoltán

20210123 Szeged SZKT tömegközlekedés illusztráció fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Ahhoz képest, hogy a koronavírus-járvány miatt alig voltak utasok a nyár kivételével a szegedi tömegközlekedésben, a jegyellenőrök 16 ezer 534 blic­­celőt találtak a járatokon. Vagyis ennyi pótdíjazási eljárást indítottak tavaly – mondta a Délmagyarországnak a bírságolással is foglalkozó Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Makrai László hozzátette, hogy ezekben az esetekben a helyszínen 1308-szor fizették ki a hétezer forintos pótdíjat a potyautasok.

A helyszíni bírságokból és az utólag befizetett büntetésekből 37,5 millió forint bevétele lett a társaságnak.

Vannak azonban, akik nem szívesen fizetnek. Jelenleg 8219 ügy van folyamatban. Ezeknek az embereknek fizetési felszólítást küldtek, és fizetési meghagyást kezdeményeztek ellenük.

Kevés utas, de sok bliccelő volt tavaly Szegeden.
Fotó: Kuklis István

Makrai László lapunknak azt is elmondta, hogy tavaly a legtöbb bírságot, összesen 4345 darabot a 2-es villamos vonalán szabták ki munkatársai.

Az ügyvezető hozzátette, hogy ellenőreik a legnagyobb alapossággal jártak el az utazási feltételeket be nem tartó utasok kiszűrésekor, és folyamatos jelenléttel és határozott fellépéssel igyekeztek betartatni a járványügyi intézkedéseket, azaz például a maszkviselést.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai 2019 nyara óta ellenőrzik a jegyeket a Dakört helyett a szegedi tömegközlekedési járatokon. Ez a Volán-társasá­gok átszervezése miatt alakult így. Makrai László akkor azt mondta, hogy az új fel­adat miatt létrehozták a cégen be­­lül a Közlekedésszervezési divíziót.

Ezekből a változásokból az utasok szinte semmit sem érzékeltek, mert átvették a Dakörttől a feladatot ellátó összes embert, azaz a 27 ellen­őrt is.

Azóta a pótdíjazással foglalkozó részleg a József At­tila sugárút és a Római körút sarkán álló, volt 2-es tanács épületébe költözött.

A pandémia éve a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t is megviselte. Tavaly év végén úgy számoltak, hogy 485 millió forinttal lesz kevesebb a bevételük, mint 2019-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában