Mintha kiharaptak volna belőle egy darabot

2021.01.25. 09:02

Bontják vagy renoválják a napsugaras házat?

Nem áll védelem alatt a Szabad sajtó utca 1. alatti napsugaras ház, aminek változására többen felfigyeltek az utóbbi napokban. A napsugaras homlokzat egy darabja eltűnt, de a nyitott részeket fémlemezzel védik. Nem tudjuk, mi lesz a sorsa, de a Hajós utcai ház példáján láttuk, hogy a védettség sem garancia a túlélésre.

Farkas Judit

A napsugaras oromdísz egy része eltűnt a Szabad sajtó utca 1. alatti házról. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Nem akartunk hinni a sze­münk­nek, amikor megláttuk a Szabad sajtó 1. alatti napsugaras házat Alsóvároson. Első ránézésre mintha kiharaptak volna belőle egy darabot, eltűnt a ház egyik helyisége, a napsugaras homlokzat egy darabjával együtt.

A nyitott részeket fémlemezek védik, ami nem lebontásra utal. A ház a Hattyas utcai egykori utászlaktanyával szemben áll, és bár most nincs nagy élet a főiskolai épületekben, ál­­lapota többeknek feltűnt. Utánanéztünk: nincs rajta a listán, ami a helyi védettséget élvező napsugaras házakat sorolja fel. Országos műemléki védelem alatt sem áll.

A napsugaras oromdísz egy része eltűnt a Szabad sajtó utca 1. alatti házról.
Fotó: Frank Yvette

Ez a napsugaras ház nem védett

Feltettük a képeket a Szeged Alsóváros, Móraváros Face­book-­csoportba, hátha valakinek vannak információi a házról.

Többen jelezték, hogy lakottnak tűnik – mi is ezt hittük, de egy környékbeli lakótól megtudtuk, nem az.

Védelem, úgy tudjuk tehát, nem jár a különleges homlokzatú épületnek, de érdeklődünk a szegedi önkormányzatnál és a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal építésügyi főosztályánál is. Mindenesetre a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, még a védettség sem garancia a napsugaras házak megmaradására.

Eltűntek a napsugarak

A Délmagyarország éveken át írt az országos műemléki vé­dettséget élvező Csaba, majd a helyi védett Hajós utcai napsugaras romról. Előbbit a Magyar Állami Vagyonkezelő végül felújíttatta, utóbbit tavaly szeptemberben lebontották. Pedig a ház rajta volt a helyi védett listán – a bontás idején részletesen megírtuk a történetét. Azóta sem tudjuk, kapott-e a tulajdonos településkép-védel­­mi bírságot.

Fotó: Frank Yvette

Nem tudjuk, mennyi áll még

Szegeden 2004 óta pályázhatnak önkormányzati támogatásra a védelem alatt álló épületek tulajdonosai, állami szinten a Népi Építészeti Program támogatja ezen épületek felújítását, állagmegóvását. Azokra a házakra azonban, amelyek nem védettek, mindez nem vonatkozik.

Az idő rombolásán és a tulajdonos anyagi lehetőségein, hajlandóságán mú­­lik, megmaradnak-e.

2004-ben összesítették a még meglévő napsugaras házak számát, akkor hatvannyolcat találtak a városban. Kíváncsiak vagyunk, vajon ezekből még mennyi áll.

Ezek a napsugaras házak védettek

Országos műemléki védettséget az alábbi házak kaptak: Kakuszi-ház (Csaba u. 34.), Dobó u. 40., Alsóvárosi Tájház (Nyíl u. 43.), Nyíl u. 46., Nyíl u. 50., Pásztor u. 39., Szabadság tér 9.

Helyi védelem alatt az alábbi házak állnak: Barát utca 9. (Dobó u. 52.), Cserepes sor 27. , Hajós u. 26.–Liszt u. (ezt bontották le tavaly, a listán még szerepel), Hattyas sor 49. (Csonka u. 1.), Honfoglalás u. 56., Huba u. 5., Katona József u. 45., Kisfaludy u. 29/b, Kond u. 18., Közép-kapu u. 5. (Földmíves u. 36.), Közép-kapu u. 19., Pásztor u. 47., Rákóczi u. 71., Sándor u. 30/b, Sándor u. 34/b, Szabad sajtó u. 66., Szabad sajtó u. 69., Tarló u. 7., Törő u. 7., Vitorla u. 8.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában