Koronavírus

2021.03.18. 10:42

Idén korábban szabadságra küldték az óvónőket

Előrehozták a takarítási szünetet a szegedi óvodákban: azt a mostani, vírushelyzet miatti kényszerű bezárás idejére ütemezték át. Ennek megfelelően a dolgozók többségét szabadságra küldték, így ők nyár helyett most pihenhetik ki magukat.

T. K.

2021.03.17. Szeged Gedói óvoda ügyeletes a városban fotó: Török János TJ DM

Múlt hét végén arról tájékoztatták a szegedi óvodák dolgozóit, hogy a technikai munkatársak kivételével szabadságra küldik őket. Mint ismeretes, a járványhelyzet miatt március 8. óta rendkívüli szünet van érvényben az oktatási intézményekben, így az óvodákban is, a gyerekfelügyeletet hat telephelyen biztosítják.

A PDSZ állást foglalt

Mégis váratlanul érte az óvónőket az intézkedés, hiszen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már a korlátozások bejelentése után állást foglalt, és azt írta, A munka törvénykönyve alapján nem lehet szabadságot vagy fizetés nélküli szabadságot kiadni, otthoni munkát vagy állásidőt lehet elrendelni.

Takarítási szünet

Megkérdeztük a szegedi önkormányzatot, miért született ez a döntés. A sajtóosztály válaszában arról tájékoztatta lapunkat, hogy március 8–12. között módszertani továbbképzésen vettek részt az óvodapedagógusok.

A Gedói óvoda az egyik a hat közül, amely most is nyitva tart a városban. Fotó: Török János

Március 16-ától április 6-áig pedig takarítási, karbantartási szünetet rendelt el az Óvodák Igazgatóságának vezetője. Normál körülmények között nyáron van ilyen háromhetes leállás, ilyenkor pedig, mivel nincs munkájuk az óvodapedagógusoknak, sza­­badságra mennek. Most ezt hozták előre néhány hónappal.

A rendkívüli szünet végeztével, ha a járványhelyzet is úgy alakul, újra kinyitnak az óvodák – viszont immár egész nyárra.

Hozzátették: az óvodai szabadságolással kapcsolatban nincs kiegészítő minisztériumi határozat. A kormány ajánlást fogalmazott meg március 12-én, amelyben az is szerepelt, hogy szabadságra lehet küldeni az óvodapedagógusokat. Úgy látták, az óvónőknek így is marad még elegendő szabadságuk, a gyermekek érdekeit és a szülők igényeit figyelembe véve ugyanakkor ezzel a megoldással tudják egész nyárra biztosítani a szegedi óvodák működését.

Igénylik a nyári óvodát

Tavaly ugyanis bebizonyosodott, hogy a szülők jelentős ré­­sze is otthon marad az oktatási intézmények zárvatartásának idejére, ebből következően vi­­szont elfogy a törvény szerint járó szabadságuk jelentős ré­­sze, ezért igénylik a nyári gyermekfelügyeletet. Tavaly, az első hullám után a négyezer szegedi óvodásból több mint 2200 gyermeket vittek óvodába.

Jelenleg egyébként mindössze hat óvoda működik ügyeleti jelleggel a városban, amelyekben összesen 164 olyan gyermekre vigyáznak, akiknek elhelyezéséről, felügyeletéről szüleik nem tudtak gondoskodni erre a rendkívüli időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában