A zsombói termés uralja Szegeden a Mars téri piacot

2021.06.05. 07:00

Ezer forint alatt nincs szamóca – Fotók

A szegedi nagybani piacon 10 százalékra csökkent az importszamóca aránya, a Mars téren csak magyar gyümölccsel találkoztunk. Az időjárás inkább az árán látszik meg, a minőségen kevésbé, kilónként 1200 forintért már gyönyörű és finom eper kapható.

Kovács András

Lajkó Józsefné is zsombói epret kínált. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az illetékes hatóság akár kartellt is kiálthatna a Mars téri piacon a földieper-árak láttán, ezer forint alatt nem találtunk szamócát. Ami azért is érdekes, mert ha a legszebb ezer forintos mellé odatettük volna a legcsúnyábbat, legapróbbat, akkor az utóbbiért 600-nál egy forinttal sem lett volna szabad többet kérnie az árusnak.

Útban a Mars tér felé, a Makkoserdő sori zöldségesnél 1300–2000 forintért láttuk az epret, a piac nagycsarokában 1000–1500 forint között mozgott az ár. A szabad téren 1200-ért már egészen szép szamócát lehetett kapni, a legnagyobb szám feliratban 1500 volt. Egy helyen akadt 1700-ért is, de az már tényleg megszólalt, és csak onnan tudtuk meg az árat, hogy fotós kolléganőm arrébb tette az 1500-as táblát, amikor szóltak neki, hogy az drágább.

Érdekes, hogy a legtöbb eper mellé azt írták oda, hogy zsombói, ha pedig nem a település nevével ajánlották, akkor a ma­­gyar volt a felirat. A kivételek közé tartozott Lőrincz Jánosné, aki saját termelésű röszkei szamócát árult.

– A vége felé tartunk már a szezonnak, ez az Ázsia fajta, de a fóliás biztonságosabb. Ez utóbbiból Chery és Yoli volt, de már leérett – mondta.

Lajkó Józsefné is zsombói epret kínált.
Fotó: Frank Yvette

Zsombói epret kínált egyik olvasónk, aki nagyon régóta járatja már a lapunkat, de még egyszer sem sikerült nyernie valamelyik játékunkkal. Lajkó Józsefné ezer forintért adta az apróbb szemű epret.

– Viszik lekvárnak is, egy hete hozom már, és maximum két hétig tarthat még ki – mondta érdeklődésünkre.

Egy másik asztalnál az ezer forintos szamócaárat még so­kallta lekvárnak az egyik háziasszony, mire jött a válasz az árustól.

– Higgye el, nem a termelők mohóbbak, a nagy esők rosszkor jöttek a szabadtéri szamócának, sok helyen fele, kétharmada is odalett a termésnek – mondta, anélkül, hogy felemelte volna a hangját. Ő is úgy vélte – mint az összes árus, akit kérdeztünk –, könnyen lehetséges, hogy 1000 forint alá idén „nem néz be” a földi eper.

– Két héttel később érik a szabadföldi szamóca az idén, a hazai gyümölcs június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben – írta május végi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt van csúszásban az eper.

Egyébként három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott. Jellemzően rá két hétre jelenik meg a szabadföldi, ám ez idén június elejére tolódott. Így viszont a hazai termés júliusig is kitarthat.

Győzött a hazai

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon a felhozatal 90 százaléka magyar eper, a kevés import Görögországból érkezik, és 780–950 forint kilója. A hazai drágább, mérettől függően 1000–1600 forint, és 70 százalékát Zsombón szedik, de kínálja zákányszéki, forráskúti, üllési és kisteleki termelő is. Sem a minőség, sem a mennyiség nem az igazi idén, az időjárás nem kedvezett a gyümölcsnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában