A kötelező védőoltás munkajogi kérdőjelei

2021.11.22. 07:05

Hogyan igazolhatja a munkavállaló, hogy felvette a vakcinát?

A koronavírus-járvánnyal összefüggő novemberi kormányrendeletek egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó kérdése a kötelező védőoltás követelménye. A versenyszférában teljesen a munkáltatóra bízták az oltás elrendelését, a jogszabály csupán az igazolás lehetőségeit adja meg – nem teljesen hézagmentesen.

K. A.

Cégek és intézmények is kötelezővé tehetik az oltást.

Fotó: Mészáros János

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló rendelet 2. §-a alapján a foglalkoztató – az egészség megóvása érdekében, a munkahely és a beosztás sajátosságaira is figyelemmel – a védőoltás felvételét írhatja elő azoknál a foglalkoztatottaknál, akik a rendelet hatálybalépése előtt a védőoltást nem vették fel. Kivéve, ha a dolgozó a kormányrendelet alapján mentesül a kötelezettség alól.

– Azt ugyan nem írják elő, hogy a követelmények fennállását a munkáltatók miképpen ellenőrizhetik, ám egy, a feltételek fennállásáról szóló kockázatértékelés készítése ebben az esetben is indokoltnak tűnik – hangsúlyozza a jogkoveto.hu.

Cégek és intézmények is kötelezővé tehetik az oltást.

Jogkövetkezmények

A foglalkoztató az intézkedésében köteles meghatározni a védőoltás felvételének határidejét. Ez legalább 45 nap kell, hogy legyen az első (egydózisú oltóanyag esetén az egyetlen) adag tekintetében. Kétdózisú oltóanyag esetén a másodikat természetesen az orvos által meghatározott időpontban kell felvenni.

Amennyiben a foglalkoztató a Covid–19 védőoltás kötelező felvételének elrendelése mellett dönt, erről a munkavállalókat elektronikus úton – például e-mailen – vagy papír alapon köteles tájékoztatni. Ennek ki kell terjednie az intézkedés bemutatására, a határidőre és a védőoltás elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeire is.

Ellenjavallatok

Az oltási kötelezettség alól kizárólag azok mentesülhetnek, akiknél a foglalkozás-egészségügyi szakorvos, vagy annak hiányában a háziorvos ellenjavallatot állapít meg.

– Annak eldöntése azonban, hogy mely munkavállalók számára ellenjavallt a védőoltás nehéz kérdés – írja a jogkoveto.hu, hozzátéve, az engedélyezett oltások ugyanis csak szűk körben ellenjavalltak, és kérdéses, hogy van-e olyan betegség, melyről az állapítható meg, hogy minden védőoltást kizár. A szakportál szerint ilyen feltehetően nincs.

Mentesség

A védőoltás felvételét, illetve a mentességet a munkavállaló igazolni köteles. Beoltottságát a foglalkoztatott az alábbi dokumentumok valamelyikével bizonyíthatja: uniós digitális Covid-igazolvány, védettségi igazolvány, illetve applikáció, az oltást igazoló orvos által kiállított igazolás, nemzetközi oltási bizonyítvány, vagy egy olyan állam által kiállított igazolás, amelyét Magyarország elfogadja.

Akik az oltási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, és a mentességüket nem támasztják alá, szigorú szankciókkal számolhatnak.

A munkáltató például fizetés nélküli szabadságot rendelhet el. A foglalkoztató a dolgozó jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a fizetés nélküli szabadsággal egy év eltelt, és a munkavállaló a védőoltás felvételét nem igazolta. Természetesen, ha a dolgozó időközben felveszi a védőoltást, a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot haladéktalanul köteles megszüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában