2021.12.04. 06:58
Kompótnak, sajtnak és pálinkának is népszerű
Kevés gyümölcsre nem panaszkodtak idén a termelők, az egyik ezek közül a birs, amelyből jóval több már a körte, mint az alma. Nem olcsó, de nem is kell belőle sok, kivéve talán, ha pálinka készül belőle, mert azt nagyon rosszul adja.
Szép és bőséges a kínálat idén a birsből. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba
Ha így halad, a birsalmasajtot lassan átnevezhetjük birskörtesajtnak, legalábbis akkor, ha a szegedi, Mars téri piac nyersgyümölcs-kínálatából indulunk ki. Mintegy tíz helyen árultak birskörtét, a csarnokban és szabad téren is, csak egyetlen viszonteladó kínált birsalmát, az is török import volt. Ez volt egyben a legdrágább is a piacon, kilónként 950 forintért mérték, de adhatták volna darabra is, mert elég kevés volt belőle.
600-800 forint
A birs azon kevés gyümölcsök egyike, amely az idén nem fagyott el, szépen termett, olcsónak azért így sem nevezhető, 600-800 forint az átlagára. Egy idősebb hölgy csak három darabot vett kompótnak a lajosmizsei termésű birskörtéből.
– Tepsis hús mellé is kitűnő
– mondta az árus. Hozzátette, most váltott gyümölcsös gazdát, mert elégedetlen volt a korábbi beszállítóval. Pénteken 798 forintért kínálta kilóját, de ez tényleg nagyon szép volt.
– Idén adtam már 400 forintért is egy kilót, de az hibás, pöttyös, szóval valóban harmadosztályú volt, míg a már elfogadható, de nem kifogástalan minőségűt 600-ért tudtam eladni
– avatott be az árképzésbe. Egy másik árus gyönyörű birskörtét kínált 780 forintért, Kecskemét külterületén szedték a fáról.
Röszkei termés
Találtunk Csongrád-Csanád megyéből származó gyümölcsöt is, amely Röszkén termett, és 620 forintért mérték. Ár/érték arányban talán ez tűnt a legjobb vételnek a péntek délelőtti piacon.
Nyers állapotban ugyan nem láttunk hazai birsalmát a Mars téren, sűrítve, sajt formájában azonban több helyen is kínálták. Egyebek között az Irén csarnok zöldségesüzletében, ahová a jövő hétre várják a birsalmaszállítmányt.
Sajtnak is kitűnő
Megszokott helyén, a szabad téren kínálta gyümölcssajtjait a deszki Frányó Zoltán.
– Körülbelül egy mázsa birsalmasajtot készítettem az idén, az első adagot úgy két hónapja
– mondta az őstermelő, hozzátéve, a rekord fügetermést leszámítva talán a birs az egyetlen gyümölcse, amely nem fagyott el ebben az évben.
Így nem csoda, hogy az említett két gyümölcsből készült a sajt egy-egy harmada, a sárga, a piros málna és a szeder 10-10 százalékot jelentett.
– Nálam a birsalmasajt többsége valóban alma, csak kisebb rész benne a körte, most úgy tűnik, márciusig kitart a készlet – mondta a gyümölcstermelő, hozzátéve, ebből kis adagokat vesznek az emberek, ehhez igazodik a csomagolás is. A kis adag mellett szól még a 3000 forintos kilónként ár is.
Rosszul adja a pálinkát
– Ahhoz képest, hogy a birs a többi gyümölcshöz hasonlítva jobban termett az idén, ez nálunk nem csapódik le igazán, csupán 6-7 gazda volt eddig – mondta megkeresésünkre Szűcs Imre. A mórahalmi pálinkafőzőtől megtudtuk, a birs amúgy is rosszul adja a pálinkát, egy mázsából maximum 5 liter párlat készülhet, míg az almánál ez 8-10 liter is tud lenni. Nem véletlenül keverik, a jellemző arány egyharmad alma és kétharmad birs, hogy legyen valami leve is a cefrének.