Birskörte lett az almából

2021.12.04. 06:58

Kompótnak, sajtnak és pálinkának is népszerű

Kevés gyümölcsre nem panaszkodtak idén a termelők, az egyik ezek közül a birs, amelyből jóval több már a körte, mint az alma. Nem olcsó, de nem is kell belőle sok, kivéve talán, ha pálinka készül belőle, mert azt nagyon rosszul adja.

Kovács András

Szép és bőséges a kínálat idén a birsből. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Ha így halad, a birsalmasajtot lassan átnevezhetjük birskörtesajtnak, legalábbis akkor, ha a szegedi, Mars téri piac nyersgyümölcs-kínálatából indulunk ki. Mintegy tíz helyen árultak birskörtét, a csarnokban és sza­­bad téren is, csak egyetlen vi­­szonteladó kínált birsalmát, az is török import volt. Ez volt egyben a legdrágább is a piacon, kilónként 950 forintért mérték, de adhatták volna darabra is, mert elég kevés volt belőle.

600-800 forint

A birs azon kevés gyümölcsök egyike, amely az idén nem fa­gyott el, szépen termett, olcsónak azért így sem nevezhető, 600-800 forint az átlagára. Egy idősebb hölgy csak három darabot vett kompótnak a lajosmizsei termésű birskörtéből.

– Tepsis hús mellé is kitűnő

– mondta az árus. Hozzátette, most váltott gyümölcsös gazdát, mert elégedetlen volt a ko­­rábbi beszállítóval. Pénteken 798 forintért kínálta kilóját, de ez tényleg nagyon szép volt.

– Idén adtam már 400 forintért is egy kilót, de az hibás, pöttyös, szóval valóban harmadosztályú volt, míg a már elfogadható, de nem kifogás­talan minőségűt 600-ért tudtam eladni

– avatott be az ár­­képzésbe. Egy másik árus gyönyörű birskörtét kínált 780 forintért, Kecskemét külterületén szedték a fáról.

Röszkei termés

Találtunk Csongrád-Csanád me­­gyéből származó gyümölcsöt is, amely Röszkén termett, és 620 forintért mérték. Ár/érték arányban talán ez tűnt a legjobb vételnek a péntek délelőtti piacon.

Szép és bőséges a kínálat idén a birsből. Fotó: Karnok Csaba

Nyers állapotban ugyan nem láttunk hazai birsalmát a Mars téren, sűrítve, sajt formájában azonban több helyen is kínálták. Egyebek között az Irén csarnok zöldségesüzletében, ahová a jövő hétre várják a birsalmaszállítmányt.

Sajtnak is kitűnő

Megszokott helyén, a szabad téren kínálta gyümölcssajtjait a deszki Frányó Zoltán.

– Körülbelül egy mázsa birs­almasajtot készítettem az idén, az első adagot úgy két hónapja

– mondta az őstermelő, hozzátéve, a rekord fügetermést leszámítva talán a birs az egyetlen gyümölcse, amely nem fagyott el ebben az évben.

Jól termett idén a birsalma, Mars téri piaci körkép.
Képen: Frányó Zoltán termesztő.
Fotó: Karnok Csaba

Így nem csoda, hogy az említett két gyümölcsből ké­szült a sajt egy-egy harmada, a sárga, a piros málna és a szeder 10-10 százalékot jelentett.

– Nálam a birsalmasajt több­sége valóban alma, csak kisebb rész benne a körte, most úgy tűnik, márciusig kitart a készlet – mondta a gyümölcstermelő, hozzátéve, ebből kis adagokat vesznek az emberek, ehhez igazodik a csomagolás is. A kis adag mellett szól még a 3000 forintos kilónként ár is.

Rosszul adja a pálinkát

– Ahhoz képest, hogy a birs a többi gyümölcshöz hasonlítva jobban termett az idén, ez nálunk nem csapódik le igazán, csupán 6-7 gazda volt eddig – mondta megkeresésünkre Szűcs Imre. A mórahalmi pálinkafőzőtől megtudtuk, a birs amúgy is rosszul adja a pálinkát, egy mázsából maximum 5 liter párlat készülhet, míg az almánál ez 8-10 liter is tud lenni. Nem véletlenül keverik, a jellemző arány egyharmad alma és kétharmad birs, hogy legyen valami leve is a cefrének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában