Szegedi hírek

2022.03.13. 08:44

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait- Fotók

Szombat este átadták a Szegedért Alapítvány elismeréseit. Idén minden díjazott a Szegedi Tudományegyetemhez köthető: hárman jelenleg is ott dolgoznak, a fődíjas Karikó Katalin pedig az egyetem díszdoktora, karrierjét pedig innen indította.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Idén ismét a megszokott időpontban, a szegedi nagy árvíz napján tudták megtartani a Szegedért Alapítvány díjátadó gáláját. A Szegedi Nemzeti Színházban szombat este immár 33. alkalommal azok előtt tisztelegtek, akik részt vetek a város szellemiségének alakításában, hírnevének ápolásában és értékeinek megóvásában. 

 

Köszöntőjében Martinek Tamás, az alapítvány soros elnöke kiemelte: a jelölésekről és a díjakról a magán és a civil szféra dönt, rangját pedig az adja, kik vehették már át ezeket az elmúlt évtizedekben. 

 

 

A művészeti kurartórium Gregor József-díját idén Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját pedig Kemény Lajos bőrgyógyász, akadémikus kapta. 

 

Érdekesség hogy mindhárom kuratóriumi díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. 

 

 

A fődíjat Karikó Katalin kutató, biokémikusnak ítélték oda, aki azért utazott Szegedre, hogy az elismerést átvegye. A szokásokkal ellentétben ő beszédet is mondott, melynek elején mosolyogva megjegyezte: ez az első díja, ami egy hölgyet ábrázol. Már a helyét is kijelölte: a Széchenyi és a Semmelweis díja mellett helyezi majd el. 

 

- Tizenhét évesen, 1972-ben jutottam el először Szegedre a JATE előkészítő táborába. Itt léptem először egyetemi épületbe és itt találkoztam először professzorokkal. Azonnal megszerettem a várost, életem legboldogabb éveit töltöttem itt. Szegeden ismertem meg a férjemet és itt született meg a lányom is - idézte fel emlékeit, majd úgy fogalmazott, szerencsés, hogy itt tanulhatott és dolgozhatott.

 

- Az itt megszerzett tudásra építve meg tudtam állni a helyem a világban, ezért minden elismerésemkor eszembe jut, honnan indultam. Ez a díj éppen ezért a tanáraimnak is szól - tette hozzá.

 

 

A díjátadó gála műsoráról ezúttal is szegedi művészek gondoskodtak: fellépett Balog József színművész, a Suhancok Táncegyüttes, illetve a Fool Moon Vokálegyüttes és a Molnár Dixieland Band is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában