Szegedi hírek

2022.05.03. 19:10

Az SZTE-ről négy új tagot választott az MTA

A Szegedi Tudományegyetem 20 akadémikusa mellé 4 új tagot választott az MTA - írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

delmagyar.hu

Fotó: Török János

Az Akadémia közgyűlésén bemutatták az új tagokat. E körbe került a Szegedi Tudományegyetem polgárai közül, az MTA tiszteleti tagjaként, Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, a BioNTech RNA Pharmaceuticals alelnöke, a  philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának oktatója.

Az Akadémia levelező tagjai közül az MTA rendes tagja lett Kovács Zoltán, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatóprofesszora, tanszékvezető egyetemi tanár, akinek fő érdeklődési területe a társadalomföldrajz.

Az Akadémia levelező tagjai közé került a magyar nyelv pragmatikájával és az elméleti nyelvészettel foglalkozó Németh T. Enikő, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint M. Tóthné Farsang Andrea, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára, aki a természetföldrajzra fókuszál.

95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek – kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként – az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozott – tette közzé a listát 2022. május 3-án az Akadémia. A rangos elismerést elnyerte a Szegedi Tudományegyetem 9 kutatói műhelye.

MTA Kiváló Kutatóhely a Szegedi Tudományegyetemről a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar három intézete, azaz az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet, továbbá a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, valamint az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet.

E körbe került az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, valamint az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet.

Kiváló műhelynek minősül a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar 4 intézete, azaz az SZTE TTIK Biológia Intézet, továbbá a Földrajzi és Földtudományi Intézet, valamint az Informatikai Intézet, illetve a Kémiai Intézet.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálásakor előnyt jelent a minősítés birtoklása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában