Szeged

2022.08.13. 19:21

Kecskés-telep névadójára emlékeztek

Fotó: Török János

– Embert próbáló hónapok, sőt lehet, hogy embert próbáló évek előtt állunk, és ezért is sajnálom, hogy nem kortársunk Kecskés István, hiszen ő is embert próbáló időkben alkotott nagyot és maradandót, és ember tudott maradni 

– mondta Kecskés István szobránál szombaton a térség önkormányzati képviselője. Simon-Fiala Donát hozzátette, őszintén kívánja mindenkinek, hogy próbálja átvészelni ezt a nehéz időszakot, mert mindenkinek komoly kitartásra lesz szüksége a közeljövőben, ez a kitartás pedig Kecskés Istvánban megvolt.

A képviselő után Kecskés László beszélt, Kecskés István leszármazottainak nevében. Ő elmondta, hogy 1985-ig élt és dolgozott Szegeden, ahol született. A klinikán dolgozott sebészként, majd Szombathelyre költözött, és most a nagyapja miatti tisztelet hozta újra Szegedre.

– Nagy örömmel látom, hogy önök milyen sokan vannak itt, igazi közösségi szellem működik itt, és ha nagyapa ezt látná, szerintem örülne 

– fogalmazott. Ezután kifejezte a család részéről a köszönetet azoknak, akik élettel és szeretettel töltik meg Kecskés-telepet.

A mai Kecskésnek először Rokkant-telep volt a neve, mert főleg az első világháborúban megsérült szegedi katonák és családjaik kaptak ott telkeket, a betelepülés még az 1930-as években is zajlott. Később a lakók 1924-ben tett javaslatára Kecskés Istvánról nevezték el a városrészt, mert pártfogójuk 381 házhelyet és 591 hold bérföldet osztatott szét, és munkalehetőséghez juttatta a rászorulókat.

Az ünnepségen Pro Communione díjat vehetett át Szekeres Eszter védőnő, Markos Györgyi pedig Honismereti Munkáért Érmet kapott. A rendezvény keretében fotókiállítás is nyílt, majd gyermek és családi programok várták az érdeklődőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában