Talajtani Vándorgyűlés

2022.09.01. 10:25

Roncsolásmentesen vizsgálhatnak talajszondákkal

A célzott, precíziós talajtani vizsgálatokkal eredményesebb és gazdaságosabb lehet a növénytermesztés. A ma kezdődő Talajtani Vándorgyűlésen bemutatják az utóbbi két év tudományos eredményeit.

T. Sz.

A talajnak a legjobb gyógyír a visszajuttatott szerves anyag, állati trágya vagy növényi maradvány.  Illusztráció: Unger Tamás/MW

A fenntartható és talajkímélő eljárások iránt egyre több mezőgazdász érdeklődik, részben annak felismerésével, hogy a kizsigerelt szántóföldön gyerekeik és unokáik már nem gazdálkodhatnak. A műtrágya, a gázolaj elképesztő áremelkedése pedig további kényszerítő tényező. Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének főiskolai docense szerint a jelenlegi körülmények, a klímaváltozás, az aszály, a műtrágya áremelkedése okán egyre többen lépnek az új technológiák felé. A szenzoros talajvizsgálatok szerepe egyre nagyobb a precíziós növénytermesztésben. A technológia gyorsan fejlődik, gyakorlatilag félévente megjelennek új alkalmazások, műszerek. Nem véletlen, hogy a szeptember 1. és 3. között, Vásárhelyen tartandó Talajtani Vándorgyűlés fő témája is ez. A rendezvényen bemutatják egyebek mellett az utóbbi két év tudományos eredményeit. 

A talajtan jelentőségéről a szakember úgy fogalmazott: a célzott, precíziós vizsgálatokkal eredményesebb és gazdaságosabb lehet a növénytermesztés. A legtöbb gazdálkodó találkozott már olyan helyzettel, hogy a többhektáros szántóföld teljes területén ugyanazon eljárással, trágyázással, vetőmaggal sem növekedett egyformán a növényzet, és eltérő volt a termésátlag. A fejlett technológiai eszközökkel, a talajszondákkal viszont nagy terület vizsgálható roncsolásmentesen. Az elérhető precíziós talajtani eljárások abban segítenek, hogy a műtrágyát, növényvédő szereket célzottan alkalmazhassák. 

A talajnak a legjobb ­gyógyír a visszajuttatott szerves anyag, ez lehet állati trágya vagy növényi maradvány. Bízom benne, hogy előtérbe kerülnek a talajkímélő, a talaj egészségét támogató eljárások. Mert minél rosszabb állapotú egy művelt terület, annál nehezebben alkalmazkodik a szélsőséges időjárási változásokhoz

 – hangsúlyozta Hupuczi Júlia. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában