Szegedi hírek

2022.11.09. 07:00

Arcátlan ajánlatokat kaptak a Cserepes soron élők

Átlagosan 68-70 négyzetméter alapterületű lakást adna a város az 500-600 négyzetméteres telkekért cserébe a Cserepes sor 9-14. alatt élőknek az antiszegregációs programban. A lakók szerint nincs arányban az ingatlanok értéke, ráadásul szeretnének megszabadulni az IKV-tól is.

K. A. R.

30-40 ezer forintos közös költséget fizetnek, de nem tudni, mi kerül ennyibe. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Október végi cikkünket követően elkezdtek ajánlatokat kapni az önkormányzattól a Cserepes sor 9-14. alatti társasházban élők, akikkel az antiszegregációs program részeként cserélne ingatlant az önkormányzat. Többek között Farkasné Makula Mónikát is felkeresték, akinek az 570 négyzetméteres telkéért és a rajta található 120 négyzetméteres házáért 68-70 négyzetméteres lakást adna cserébe a város. Egy ilyen csere még ideálisnak is tűnhet, hiszen a tulajdonos "kiszabadulhat" a szegregátumból, ám jó állapotú, rendezett ingatlanról van szó, ami a tulajdonos szerint sokkal többet ér. A kapott ajánlatban szereplő egyik lakás ráadásul abban a Honvéd téri épületben van, amelyről köztudott, hogy süllyed.

A Cserepes sori társasház lakói azt mondják, nem kérnek a jövőben az önkormányzatból, hiszen már hosszú évek óta olyan társasházban élnek, amelynek többségi tulajdonosa az önkormányzat, a közös képviseletet pedig az IKV látja el, így – mint hangoztatták – pontosan tudják mindez mivel jár. Például azzal, hogy egyik napról a másikra megemelik a közös költséget a korábbi 11 ezer forintról 30-40 ezer forintra.

Kérdés viszont, hogy mi kerül ennyibe, hiszen a Cserepes sor 9-14. csak jogilag társasház, valójában különálló házak telkekkel, tehát nincs szükség például lépcsőháztakarításra és a közös terek tisztítására. A legtöbben ráadásul 40-43 négyzetméteres magánházakban laknak, így fizetnek 30-40 ezret közös költségre, miközben – csak hogy saját példát említsek – egy belvárosi társasház 52 négyzetméteres lakása esetében valamivel több mint 8 ezer forint a közös költség.

Azt, hogy a társasház működése törvénybe ütköző, már Chovanecz Kata önkormányzati képviselő többször jelezte a közgyűlésen, és nagyon úgy tűnik, hogy nem alaptalanul, hiszen információink szerint a vásárhelyi jegyző már vizsgálja a szabálytalanságokat.

Most Chovanecz Kata lapunknak arról beszélt, hogy társasházi szakértőként abban segít a lakóknak, hogy ne tudják őket átverni, az alkotmányos alapjogukat védi. Hangsúlyozta, az ingatlanok tulajdonosai nem szeretnének nyerészkedni, csupán olyan életkörülményeket szeretnének kapni a házukért cserébe, mint amilyet az évek során kialakítottak maguknak. Hozzátette, a most érkezett ajánlatokból jól látszik, hogy ki az, aki nyerészkedni szeretne a Cserepes soron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában