Sportban és tanulásban is sikeresek a Dózsás diákok - fotók

Idén is útjára indítjuk iskolabemutató sorozatunkat, hogy segítsük a leendő elsős gyermekek szüleit az intézményválasztásban. Elsőként a Dózsa iskolában jártunk, ahol a sport, az idegen nyelv, valamint a művészeti és ökotudatos nevelés kéz a kézben jár.

Timár Kriszta

A legórobotokat minden tantárgynál tudják használni a pedagógusok az élményalapú oktatáshoz. Fotó: Török János

A Dózsa György Általános Iskolában két első osztály indítását tervezik szeptemberben. Az egyik angol-labdajáték, a másik angol-kajak specializációval várja a kicsiket. Szuromi István intézményvezető elmondta, ezekből is látható, hogy a sport és az idegen nyelv a két legfrekventáltabb terület, de nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti nevelésre, az ökotudatos szemlélet kialakítására és a tehetséggondozásra is. 

– Az intézmény ökoiskola, emellett kiválóan akkreditált tehetségpont is. A környezettudatosság az iskolában a gyerekek mindennapjainak részévé válik, a tehetséggondozás pedig a művészetekben, a sportban és a tanulásban egyaránt jelen van

 – tette hozzá. 

Az iskolában első osztálytól kezdve tanulnak a gyerekek angolul, az órák az első naptól kezdve kizárólag idegen nyelven zajlanak. Ennek köszönhetően több végzős is le tudja tenni minden évben a középfokú nyelvvizsgát. Az itteni diákok az országos átlag felett teljesítenek a kompetenciaméréseken, tantárgyi jegyeiket pedig a középiskolában is megtartják, vagyis alapos felkészítést kapnak

 

– Az iskola átlaga 4,5 körül van és tavaly 6 diákunk kapta meg a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet

 – büszkélkedett az intézményvezető. De nemcsak a legkiemelkedőbb gyerekekre figyelnek oda, hanem azokra is, akik magukhoz képest teljesítenek kiemelkedően. 

– Iskolánkban a lemorzsolódás nulla, köszönhetően az ezt megelőző szakmai munkaközösségnek, melyet felállítottunk. A veszélyeztetett diákok mindegyike mentort kap maga mellé, aki egyéni fejlesztési terv alapján segíti. Ez a rendszer nemcsak a bukások megelőzését támogatja, de azokat is segíti, akiknek a teljesítménye hirtelen romlani kezd

 – mutatta be a városban egyedülálló védőhálót az intézményvezető.

A Dózsában 5 éve használnak legórobotokat az oktatás támogatására, ezeket szinte minden tanórán be tudják vonni az oktatási eszközök kelléktárába. A természettudományos tárgyak oktatásában együttműködnek a SzeReTed Laborral és részt vesznek a Keve programban is, melynek köszönhetően a biztonságos közlekedés alapjait is tanórákon sajátítják el. 

– Tanáraink fele egyetemi végzettségű, minden tartárgyat szakos pedagógus oktat. De dolgozik nálunk iskolapszichológus, fejlesztőpedagógus és utazó gyógypedagógus, illetve szociális munkás is

 – beszélt a szakmai háttérről Szuromi István.

Az iskolában három művészeti iskola óráira is járhatnak délutánonként a diákok, a sportot pedig a Pick Szeged Kézilabdacsapattal, a Szedeákkal és a Szegedi Vízisport Egyesülettel kötött megállapodások teszik színvonalassá. A legtehetségesebb diákok előtt ezáltal az a lehetőség is nyitva áll, hogy élsportolókká váljanak. Ha azonban ez nem is történik meg, a mindennapos sport tartást ad neki, koncentrációra tanítja meg őket és segít abban, hogy megtanulják hatékonyan beosztani idejüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában