Szegedi hírek

2023.06.27. 14:40

Álmatlan éjszakákat okoz az IKV-s pincében nyitott klub

Szolid mozgó éttermi szolgáltatást ígért a város a lakóknak, végül ismét szórakozóhely lett a hangszigetelés nélküli pincében. A társasházban élők félik a biztonságukat és a testi épségüket is. Az IKV lapunknak azt mondta, kezelik a problémát.

Kiss Anna

Félnek a belváros szívében lévő társasház lakói, akik nem tudnak aludni. Fotó: Török János

Hónapok óta kérik az önkormányzat és az IKV Zrt. segítségét a Deák Ferenc utca 28–30. szám alatti társasház lakói, de továbbra is szórakozóhely üzemel a hangszigetelés nélküli pincehelyiségben, ami a város tulajdona és az IKV kezelésében van. Korábban ott a hírhedt Colibri bár üzemelt, majd annak bezárása után a társasház lakásainak tulajdonosai azt az ígéretet kapták, hogy szolid, mozgó éttermi szolgáltató lesz a bérlő. Nem így lett, lapunknak számoltak be a történtekről.

Fotó: Török János

Nem tudnak aludni

Elmondásuk szerint nem lakás céljára bejegyzett pincerészről van szó, ami nem hangszigetelt, ráadásul a speciálisan kialakított boltozat a hangot és a rezgéseket közvetlenül a lakásaikba továbbítja. Így a társasház 12 családja sem aludni, sem pihenni nem tud.

Közölték, a Colibiri bezárását követően éveken át nyugalmuk volt, viszont tavaly nyáron a pincében pakolást észleltek, így azonnal a társasház kezelést ellátó IKV-hoz fordultak információért. Ekkor kapták azt a tájékoztatást, hogy nem kell aggódniuk, nem lesz buli, éttermi szolgáltató vette bérbe a területet.

Fotó: Török János

Nem volt felújítás

De ezt kevésnek találták, így több levelet is küldtek a társaságnak, mert szerették volna megtudni, hogy ki az új bérlő, elvégezték-e a hangszigetelést, miközben jelezték, hogy tiltakoznak az ellen, hogy bármilyen zenés szórakoztató tevékenységet végezzen az új bérlő. Kielégítő válasz persze nem érkezett, idén májusban viszont elindult az éttermi szolgáltatásnak álcázott bulihely, amelyről a közösségi oldalon rendszeresen jelennek meg információk. A lakók úgy tudják, hogy Szicília music and dance klub néven üzemel a lakásaik alatti szórakozóhely borzalmas hangerővel.

Úgy vélik, a helyiségben egészen bizonyosan sem az IKV, sem a bérlő nem végzett hang- és rezgésvédelmi felújítást. Azaz a bérleményt az önkormányzat úgy hasznosította – ígéretét megszegve – zenés szórakozóhelyként, hogy azon az előző, hasonlóan botrányos bár bezárását megalapozó okokat nem szüntették meg. Ezért a társasházi lakóközösség többször fordult segítségért az IKV-hoz, a jegyzőhöz, az önkormányzat szervezeteihez, de hiába.

Lapunknak válaszoltak

A társasházban lakik 12 család, melynek minden tagja rettegésben él az új bérlő, valamint vendégei miatt. Féltik a tulajdonukat, a testi épségüket, a biztonságukat, valamint a belváros közbiztonságát is. Éppen ezért a rendőrségen több alkalommal is bejelentést tettek éjszakai csendháborítás és rendbontás miatt.

Az ügy kapcsán kerestük írásban az önkormányzatot és az IKV-t is. Utóbbi elnök-vezérigazgatója, Csarnó Zsuzsánna válaszlevelében azt írta, hogy a helyiséget nyilvános pályázat útján adták bérbe a Despacito Love 2022. Kft. részére, és a tavaly augusztus 4-én létrejött helyiségbérleti szerződésben rögzítették, hogy a bérlő éttermi, mozgó vendéglátás jellegű tevékenységet végez a helyiségben.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy a lakóközösségtől érkezett panaszbejelentések alapján a bérlőt felmondás terhe mellett felszólította a bérlemény rendeltetésszerű használatára. Jelezte, amennyiben a megadott határidő leteltét követően a bérlő továbbra sem rendeltetésszerűen használja a bérleményt, úgy azonnali hatállyal felmondják a bérlői jogviszonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában