Szegedi hírek

2023.07.14. 14:01

Két egyetemi dolgozó is vándorbölcsőben ringathatja újszülött kisfiát

A Szegedi Tudományegyetem két dolgozójának családját is vándorbölcsővel ajándékozták meg pénteken. A bölcsőkben egy-egy kisfiút ringat majd mindkét család: Alex egy hónapja érkezett, Leventét augusztus elejére várják.

Koós Kata

Két egyetemi dolgozó is vándorbölcsőben ringathatja újszülött kisfiát.

Két vándorbölcső is családra talált pénteken a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az egyik a Szegedi Tudományegyetemé, a másik pedig a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom és a Somogyi-könyvtár közös bölcsője. Előbbi az SZTE Mezőgazdasági Kar adjunktusának otthonába, utóbbi az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanulmányi osztálya vezetőjének családjához került. 

Az ünnepélyes átadáson Jancsák Csaba, az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontjának szakmai vezetője elmondta, a szegedi egyetem 2018-ban az elsők között csatlakozott a családbarát felsőoktatás mozgalomhoz. 

– A kutatásokból azt látjuk, hogy ez jelentős hozzáadott értéket jelent a dél-alföldi régió tudáscentrumának, amelynek van egy komoly demográfiai programja. A születéstől egészen az élet utolsó időszakáig komoly szerepet vállal a Szegedi Tudományegyetem – mondta Jancsák Csaba. 

Fendler Judit kancellár a demográfiai program kapcsán azzal folytatta, hogy az SZTE legfőbb célja a régiós lakosság életminőségének javítása. 

– Például azzal, hogy egy új szekvenáló berendezést vásárol az egyetem kutatási célra, azt is lehetővé teszi, hogy még több genetikai vizsgálatot végezhessünk. Vagy visszakerült az egyetemhez a Reprodukciós Medicina Intézet, és így egy sokkal kiterjedtebb szolgáltatáscsomaggal tudjuk segíteni azokat a párokat, akiknek kicsit nehezebb a gyermekvállalás. Emellett reprodukciós sebészeti tevékenységet indítunk szeptembertől hiánypótló módon a régióban, továbbá nagy hangsúlyt fektetünk ennek a területnek a kutatására – részletezte a kancellár, majd azt is elmondta, hogy egy egyetemi bölcsőde megvalósítását is tervezik. 

A Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsőjét Szamosköziné Kispál Gabriella, a Mezőgazdasági Kar adjunktusa férjével és kislányával vette át a kancellártól. Harmadik gyermekük, Levente érkezését augusztus elejére várják. 

– A mai esemény azért lélekemelő, mert bizonyítja, hogy az SZTE nemcsak a színvonalas oktatással, de a családok megbecsülésével is tesz a jobb jövő érdekében, a társadalmi felelősségvállalást szívügyének tekinti. Számomra ez a gesztus nemcsak azt jelképezi, hogy az SZTE családbarát, hanem azt is, hogy nem elégszik meg azzal, amit már elért, mindig keresi az új lehetőségeket, amelyekkel a munkavállalók életét tovább tudják könnyíteni. Ezáltal a család és a munka, mint két fontos alapköve az életnek, összehangolhatóvá válik. Példaértékű ez a szemlélet – mondott köszönetet Szamosköziné Kispál Gabriella, aki azt is kiemelte, hogy az elmúlt félévben mind vezetői, mind közvetlen kollégái nagyon rugalmasan kezelték, hogy kismama.   

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Somogyi-könyvtár által őrzött vándorbölcsőjét Kulcsár Marianna, a Gyermekkönyvtár vezetője adta át Császár Gergelynek, akinek felesége, Császár-Faragó Zita, a JGYPK tanulmányi osztályának vezetője június 30-án adott életet második gyermeküknek, Alexnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában