Szegedi egyetemi hírek

2023.09.28. 16:09

Felavatták a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermét – Galéria

Csütörtökön avatták fel a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar megújult dísztermét. A központi falon jelképes ólomüveg-kompozíciót helyeztek el.

Koós Kata

A termet Kovács Keve üvegművész kompozíciójával díszítették. Fotó: Török János

Békési Imre nevét viseli immár a kari tanács határozata alapján az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar megújult díszterme, amelynek avatóünnepségét csütörtökön tartották. A nyelvészprofesszor több ciklusban, 1987 és 1990 között, illetve 1994 és 1998 között volt a hajdani Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatója. A kilencvenes években tevékeny szerepet vállalt a szegedi felsőoktatási intézmények integrációs folyamatában. Erről Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt az ünnepség résztvevőinek. Méltatásában úgy fogalmazott, hogy Békési Imre nemcsak okos, de bölcs ember volt. 

Az okos valamilyen módon felismeri az őt körülvevő törvényszerűségeket, amelyekben többé-kevésbé el tud igazodni. A bölcs emberben ezen túlmenően tartás is van, és képes arra, hogy adott helyzetekben nemcsak megértve a környezetet, hanem tovább gondolva, mások érdekét is megfontolva tud döntéseket hozni 

– mondta Szabó Gábor. 

Az oktatói előadóként és rendezvényteremként egyaránt funkcionáló, megújult helyiséget Fendler Judit kancellár, a kar 150 éves, jubileumi tanévének fővédnöke adta át. Elmondta, ez a beruházás is a modellváltás révén vált lehetővé. 

A szabadabb gazdálkodás teszi lehetővé, hogy ne csak azokra a területekre fókuszáljunk, amelyek nyereségesek, hanem azokra a területekre is, amelyek a jövőnk számára fontosak. Az egyik ilyen a pedagógusképzés

 – közölte a kancellár. 

Széll Márta stratégiai rektorhelyettes hozzáfűzte és elismerésre méltónak nevezte, hogy a JGYPK a most kezdődött tanévben 40 százalékkal emelte a frissen felvett hallgatóinak létszámát. 

Az egyetem oktatási tevékenységének egyik legfontosabb alappillérének kell tekinteni azon pedagógus- és tanárkollégák képzését, akik majd a jövő generációk tudását fogják megalapozni és pallérozni. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak a karnak 

– hangsúlyozta. 

A díszterem központi falát a Kovács Keve üvegművész által készített ólomüveg-kompozícióval díszítették, amely a Betűfároszok címet kapta. 

Azt gondolom, hogy az írás, az írott szó, a betűvel papírra vagy bármilyen hordozóra vetett szöveg ma is a legfontosabb és a leghatásosabb. Főképp a képzésben, oktatásban, tudományos ismeretátadásban. Ez az alkotás különböző kultúrák, nyelvek betűit örökíti meg, és azt gondolom, hogy szimbóluma annak a 150 évnek, amelyet intézményünk története és küldetése jelképez

 – mondta Döbör András dékán. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában