Jegyzet

2023.09.21. 10:56

Kié a föld?

Majzik Attila

Olekszij csalódottan tette le az újságot. A lapot a felesége hozta ki neki a szántóföld mellé az ebéddel együtt, de most ő sem tudott mit szólni, csak zavartan nézett maga elé meg a kettejük között lassan kihűlő borscsra a kondérban. Hallgattak. Olekszij csak percek múltán, a foga között szűrve a szavakat szólalt meg: ezek az átkozott magyarok, lengyelek meg szlovákok. Tudta ő is, meg az asszony is, ha a gabonaimport tilalma miatt nem vihetik be a búzájukat ezekbe az országokba, akkor éhen halnak.

Könnyfakasztó jelenet, lássuk be. Érző szívű honfitársaink egy része már tárná is szélesre gazdaságunk kapuit, had ömöljön be a piacunkra a kicsit ellenőrizetlen forrásból származó, kicsit betiltott gyomirtóktól mérgezett, kicsit génmódosított, de legalább olcsó ukrán gabona. A magyar gazdák meg dögöljen éhen nyugodtan, olyan Facebook-profilképet úgysem lehet beállítani, így az nem is számít.

De kié is ténylegesen az a rengeteg gabona, amiért annyira aggódik az Európai Unió? Lehet, hogy nem is Olekszijé meg az ukrán parasztoké?

A legnagyobb cégek, amelyek ukrán termőföldet birtokolnak, körülbelül fele-fele arányban ukrán oligarchák és külföldi vállalkozások birtokában vannak: a luxemburgi bejegyzésű Kernel (nekik kicsit több mint 582 ezer hektár termőföldjük van, ez valamivel nagyobb, mint Békés vármegye), a „ciprusi” UkrLandFarming és MHP mögött mind ukrán „erős emberek” állnak. De a listán ott vannak az amerikai és szaúdi tulajdonú cégek is, amelyek szintén ukrán földből szeretnének meggazdagodni.

Azzal, hogy az Európai Bizottság engedélyezte az ukrán gabona értékesítését az EU-ban, korántsem az ukrán nép fiait támogatja, sokkal inkább az oligarchák és külföldi, főképp amerikai cégcsoportok érdekeit védi.

Köszönjük, ilyen barátok mellett már nincs is szükségünk ellenségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában