Szegedi hírek

2023.09.03. 19:41

Kínai diák nyert, de a magyarok is bezsebeltek hat érmet – Galéria

Egy ezüst- és öt bronzéremmel térhettek haza a magyar diákok a Szegeden megrendezett 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról. Vasárnap a Pick Arénában tartották meg a záróünnepséget, amelyet látványos, magyar néptáncban és népzenében gazdag műsor kísért.

Kiss Anna

Kínai diák nyerte meg a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. Fotó: Karnok Csaba

Az érmek átadásával vasárnap este véget ért Szegeden a legnagyobb presztízsű informatikai diákverseny, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics − IOI), amit augusztus 28. és szeptember 4. között rendezett meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. A két magyar csapat tagjai egy ezüst- és öt bronzérmet, valamint két dicséretet zsebeltek be az olimpián.

Magyarország, mint fogadó ország, az idei versenyre két csapatot is delegálhatott, mindannyiuk a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készült fel az informatikai versenyek csúcsának számító IOI 2023-ra. A legjobb eredményt Tarján Bernát, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja érte el, aki pontszámai alapján ezüstérmet szerzett. Emellett Horváth Gyula, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke is elismerést vehetett át világszínvonalú tevékenységéért.

A Pick Arénában megtartott záróünnepségen jelen volt Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára is, aki lapunknak arról beszélt, hogy a diákolimpia megrendezésével méltóképpen tudtak megemlékezni Neumann Jánosról születésének 120. évfordulóján. Megjegyezte, még sok Neumann Jánosra van szüksége hazánknak, és egy ilyen esemény inspirációt ad a hazai tehetséggondozáshoz. Ahogy az is, hogy nyolc magyar diák mérettette meg magát, de már önmagában az is inspiráló, hogy Magyarország rendezhette meg a versenyt.

Az államtitkár rámutatott, a 360 diák nemcsak versenyzett az elmúlt napokban, hanem kulturális eseményeken vett részt, szórakozott, ismerkedett, tehát életre szóló élmények kötik őket immár Magyarországhoz. Kérdésünkre elmondta, céljuk volt az is a szervezés során, hogy vonzóvá tegyék országunkat a külföldi fiatalok számára, hogy később viszont köszönthessék őket egy hazai egyetemen, például a Szegedi Tudományegyetemen.

A megmérettetésre a világ 90 országából érkeztek, amit végül egy kínai fiatal nyert meg, akit hatalmas tapsvihar üdvözölt a szegedi arénában. A csarnokban a hazai szervezők továbbadták az IOI zászlóját a jövő évi vendéglátóknak, az Egyiptomi Arab Köztársaság delegációjának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában