Kisteleki járás

2023.11.22. 09:00

Nem feledkeznek meg az idősekről

A Kisteleki járás településeit néztük meg, hogy az ünnepeken, Mikulás vagy karácsony alkalmából kedveskednek-e valamivel a helyi időseknek. A szociális tűzifára és szénre is rákérdeztünk, mert ősszel, télen az is ajándék.

Imre Péter Géza

Idén is jut szociális tűzifa a rászorulóknak. ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba

Csengelén a 296 nyugdíjas 10-10 ezer forintot kap az önkormányzattól, illetve főként húst tartalmazó élelmiszercsomagot a kóser vágóhídtól – tudtuk meg Tóth Tibor polgármestertől. A faluból 262-en igényeltek szociális tűzifát, 161 köbmétert kaptak a programban, amit több mint 100-zal egészítenek ki, hogy mindenkinek legalább 1 köbmétert adhassanak. Balástyán a 70 év felettiek – közel 500 lakost érint – 5-5 ezer forintot kapnak, amit hétfőn egész nap, csütörtökön 13-tól 16 óráig vehetnek át a polgármesteri hivatalban. A szociális tűzifa porciózása is rövidesen indul.

Pusztaszer 192 mázsa szenet kapott a szociális tüzelő programban, 40 kérelem érkezett, ebből 1 nem felelt meg az elvárásoknak. A gyermekeket, keresetet, kort és rászorultságot figyelembe véve 10-től 33 zsákig jutott az igénylőknek, 1 zsákban 24 kiló barna kőszénnel. – A 18 ezer forintos téli települési támogatás alanyi jogon minden háztartásnak jár, ahol 65 év felettiek élnek. Rendszeresen előfordul, hogy akinek nincs szüksége a pénzre, felajánlja jótékony célra, volt, hogy nagycsaládnak adták, vagy elesett, szegény embernek fizették ki kéthavi ebédjét – mondta Máté Gábor polgármester.

Karácsony közeledtével Kisteleken is gondolnak az idősekre. Arról, hogy milyen formában kapnak ajándékot – készpénz, vásárlási utalvány, élelmiszercsomag – a jövő héten határoz a képviselő-testület. Öt-öt mázsa tűzifát az első körben 30 háztartás kapott az önkormányzattól, az igénylés folyamatos. Baks nem igényelt szociális tűzifát, de az önkormányzat az eddig összegyűjtött körülbelül 100 köbméter fát kiosztja, maximum 150 családnak. Az erről szóló rendeletet jövő héten alkotják meg – közölte Búza Zsolt polgármester. A nyugdíjasokat az idősek világnapi rendezvényen köszöntötték és látták vendégül.

Ópusztaszeren a szociális tűzifa programban kapott 352 mázsa barna szénből 182-en részesültek, fejenként közel 2 mázsával – közölte Makra József polgármester, aki azt is elárulta, Mikulás csomagot nemcsak a gyerekek, de a 65 év felettiek is kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában