Szeged

2023.11.24. 08:40

Prosztatarák: egyre hatékonyabbak a kezelések

Évente 4500 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, a jó hír viszont az, hogy az újfajta kezelések által a legtöbb beteget meg tudják menteni. A gyógymódokról és a megelőzés fontosságáról Maráz Anikó egyetemi docens számolt be.

Kiss Anna

50 év felett érdemes rendszeres szűrővizsgálatra menni. ILLUSZTRÁCIÓ: Ádám János

A prosztatarák gyógyításának, kezelésének mai lehetőségeit és korlátait tekintették át csütörtökön a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Rákgyógyítás.hu által szervezett online előadáson, melyet Maráz Anikó, a szegedi Onkoterápiás Klinika egyetemi docense tartott. Közölte, egy nemzetközi felmérés szerint az emberek többsége nem tudja, hogy hol található a prosztata és milyen szerepe van annak. A szakember elmondta, a prosztata nemi mirigy, ami a nemi szervhez kapcsolódik, körbeveszi a húgyhólyagot és váladékot termel, a kor előrehaladtával pedig megnagyobbodhat és vizelési panaszokat eredményezhet.

Beszámolt arról is, hogy a prosztatadaganat a férfiak egyik legrosszindulatúbb daganata, hazánkban évente 4500 új esetet regisztrálnak, és körülbelül 20 ezer körül van azoknak a száma, akik együtt élnek a betegséggel. Megjegyezte, azért „csak” ennyien élnek együtt a problémával, mert a legtöbb embert meg tudják gyógyítani vagy hosszú évekre meg tudják szelídíteni a betegségét az egyre hatékonyabb, újabb kezeléseknek köszönhetően.

Maráz Anikó rámutatott, a betegség főként a 65 év feletti férfiaknál jelentkezik, a kialakulásában pedig a családi halmozódás, az alkoholfogyasztás és az elhízás is szerepet játszhat. A húsfogyasztással és a cukorbetegséggel viszont nincs összefüggésben, sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál a cukorbetegeknél, akik metformin típusú gyógyszert szednek, alacsonyabb a prosztatarák előfordulásának aránya. A mediterrán diéta egyébként segítheti a rák kialakulásának megelőzését.

Az egyetemi docens hangsúlyozta, 50 év felett érdemes a férfiaknak rendszeresen elmenni szűrővizsgálatra, családi halmozódás esetén pedig már 45 éves kor felett javasolt ezt megtenni. A cél ugyanis az, hogy még időben felismerjék a problémát, vagyis még akkor, amikor a prosztata tokján belül helyezkedik el a daganat, szögezte le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában