Helyi közélet

2023.12.30. 14:20

Madárinfluenza: kevesebb a védőkörzet

Még mindig 44 települést érint a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében.

Delmagyar.hu

Illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

A hét eleji állapothoz képest ugyanakkor változás, hogy már csak hat településen (Apátfalván, Csanádpalotán, Kövegyen, Magyarcsanádon, Makón és Székkutason) rendeltek el védőkörzetet, a többi helyen felügyeleti, azaz megfigyelési körzetet jelöltek ki.

A hét elején még 13 településen kellett védőkörzetet fenntartani.

Mint azt megírtuk, november közepén igazolták először a madárinfluenza vírusának jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében. Arról is beszámoltunk, hogy bár később jelent meg a vírus, mint a korábbi években, a terjedésének kifejezetten kedvezett az idei őszi időjárás, vagyis a párás, de nem túl hideg levegő. Miután megjelent a vírus, tömegével kezdte el pusztítani elsősorban a darvakat. Óvintézkedéseket kellett bevezeti a szokásos őszi darules-túrákon, de például a mórahalmi és a kisteleki vásárba sem lehetett szárnyast vinni.

Azt viszont egyelőre a szakemberek is csak találgatják, hogy a vadon élők szárnyasok közül miért csak a darvakat pusztítja a madárinfluenza idén, holott a korábbi években más víziszárnyasokat is megbetegített a vírus.

A madárinfluenzáról részletes és naprakész információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján találhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában