Szegedi hírek

2023.12.28. 20:00

Minél több jól képzett vagyonőrre van szükség

Több mint százezer vagyonőr dolgozik az országban, akiknek a munkája nem csak abból áll, amit látunk. Rengeteg szabályt kell ismerniük és betartaniuk. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara most zárt évet Szegeden.

Suki Zoltán

Meg kell becsülni a vagyonőröket. Fotó: Karnok Csaba

A vagyonőrök a legcsendesebb harcosok a közbiztonságban. Ne feledjük, hogy ők álltak az ajtókban a covid alatt, az üzletekben mindenki őket szidta, ha éppen nem tudott bemenni. De ők voltak ott a kórházakban és a közintézményekben is 

– mondta lapunknak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke. Német Ferencék a vármegyei kamara idei évét zárták a szegedi Délvidék házban.

Az alelnök azt is elmondta, hogy több mint százezer vagyonőr dolgozik az országban, akiknek a munkája nem csak abból áll, amit látunk. Rengeteg szabályt kell ismerniük és betartaniuk. Az például biztos, hogy az emberek táskájába nem nézhetnek bele, viszont a rendőrök érkezéséig visszatarthatják azt, aki valamit el akart lopni egy áruházból, vagy éppen verekedett egy szórakozóhelyen.

A vagyonvédelmi kamara egyébként együttműködik a szakképzési centrummal és az iparkamarával is.

– Az utánpótlást próbáljuk megteremteni az iskolarendszerű, és a felnőttképzésben is. Ebben Csongrád-Csanád vármegye kiemelkedően teljesít, köszönhetően éppen ennek az együttműködésnek. Az összes résztvevő komoly munkája van abban, hogy minél több jól képzett vagyonőr kerüljön ki a munkaerőpiacra 

– fogalmazott Német Ferenc.

Szegeden egyébként a Csonka János Technikumban működik ilyen képzés, ami igen magas színvonalú az elnök szerint.

Német Ferenc azt is elmondta, hogy a vagyonőr akkor dolgozik jól, ha nem látszik, amikor dolgozik. Egyébként rengeteg ügyük van, főleg az üzletekben. Ezeken a helyeken napi szinten akadályoznak meg kisebb-nagyobb lopásokat.

De a vagyonőr érző ember is. A napokban egy idős néni próbált elvinni egy boltból fél kiló kenyeret, de a biztonsági őr, aki szintén nő, észrevette. De amikor meglátta, hogy nem italt, vagy mást akart elvinni, és tudatosult benne, hogy a néni tényleg éhes lehet, nem indított eljárást, hanem egyszerűen kifizette a fél kiló kenyeret. Szóval a vagyonőrök ilyeneket is csinálnak, nem is kevésszer, ezért is meg kell becsülni őket

 – mondta az alelnök. A rendezvény végén okleveleket adtak át a legjobban teljesítő vállalkozások vezetőinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában