Szegedi hírek

2024.01.17. 19:30

A kommunizmus vértanújáról írt könyvet

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Nagy érdeklődés övezte Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke szerda esti könyvbemutatóját, zsúfolásig telt a Szegedi Dóm Látogatóközpont tágas konferenciaterme. Az est moderátora Zsuffa Tünde írónő volt, a Rongyosan az Isten előtt című kötetet Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszeresztője mutatta be a közönségnek. A könyvben a szerző Györgypál Albert vértanú életét dolgozta fel, akiről Kuzmányi István úgy fogalmazott, hogy a magyar katolikus egyház ismeretlen ismerőse, fénylő csillaga, akinek életében benne van a 20. század magyar történelme.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is méltatta a kötetet és alkotóját a bemutatón.

Kiemelte, hogy Györgypál Albert atya élete, áldozata, lelkülete egyaránt példaértékű lehet bárki számára. Hangsúlyozta továbbá, hogy a keresztény ember egy vértanú halálára másképp emlékezik, ugyanis aki a hitéért áldoz bármit is, az számukra nem kudarc, hanem dicsőséges győzelem.

Serfőző Levente az este folyamán elmondta, hogy Berci atya és saját élete között milyen kapcsolódási pontok motiválták a kötet megírására, továbbá, hogy milyen rövid, de mélyen és elkötelezetten hitvalló életút vezethetett el addig, hogy Györgypál Albertet hittanosai és ismerősei már ravatalakor szentként tisztelték. A szerző arra buzdította hallgatóságát, hogy kérjék Berci atya közbenjárását boldoggá avatási folyamatának előmozdítása érdekében, aki a kommunizmus áldozata volt, ravatali reverendáját ereklyeként szabdalták össze a hívek, így rongyosan ment az Isten elé. – De az Úr menyegzői köntöst adott rá – hangsúlyozta Serfőző Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában