Magyar tündér néven tervezett új kollekciót Rengei Georgina

2024.01.05. 21:30

Ködmönbe költöztette legújabb álmát a szegedi divattervező

A múlt és a jelen találkozását jelképező, pixeles hatású pásztor motívumok után a csodaszarvas legendáját idézte meg ruháin a fiatal szegedi divattervező. Legújabb, Magyar tündér kollekcióját a ködmönök ihlették.

Tábori Szilvia

Rengei Georgina szerint a magyar népi motívumok hatalmas kincses ládáját örököltük. Fotó: Pospíšil István

A tündérek a szívben laknak, azt mondta apám. Most az ő szívéből kiköltözött a tündér, és beköltözött a ködmönbe – ezt gondoltam magamban, és azt hittem, hogy ez nem is lehetett volna másképp – idézi fel Móra Ferenc sorait a Kincskereső kisködmön című regényéből a szegedi fiatal divattervező, Rengei Georgina. A magyar motívumkincset gondosan örző alkotó legújabb téli kollekcióját Magyar tündér néven álmodta meg. Annak első kettő, piros, fehér és fekete árnyalatú, részben tulipán és madár motívumokkal díszített ruhadarabjai még decemberben készültek el. 

A Magyar tündér kollekcióval évek óta dédelgetett álmom valósult meg; a legújabb ruhadarabok tervezésekor a ködmönök inspiráltak. Ezen belül is az erdélyi mintavilág, vonalvezetés, valamint a székely népviselet színei

 – mondta lapunknak a Rozmaring Hungarian Design alapítója. 

Hozzátette: a szimbólumokból nem csupán esztétikai irányelvek szerint választ, fontos számára azok jelentéstartalma és az, hogy saját tervezői stílusával keveredjen a népi örökség. A Magyar tündér ruhadarabjain látható tulipánokkal például a nőiességet jeleníti meg úgy, hogy a különböző formájú virág motívumokkal eltérő élethelyzeteket idéz meg.

Úgy vélem hatalmas kincsesládát örököltünk, a legnagyobbat úgy gondolom. A magyar népi hagyományok akár száz évre elegendő inspirációs anyagot kínálnak fel

 – hangsúlyozta. Az elmúlt években a múlt és a jelen találkozását jelképező, pixeles hatású pásztor motívumai után a csodaszarvas legendája is megjelent a szegedi tervező különleges viseletein. És máig követi azt az irányelvét, hogy hogy egy ruhadarab ne csak az ember testét, a lelkét is beöltöztesse. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában