Szegedi hírek

2024.03.27. 18:42

Emléktáblát kapott Pálfy Ferenc Szegeden – Galéria

Pálfy Ferenc Szeged város korábbi polgármesterének emlékére állítottak emléktáblát szerdán Szegeden, a Nemzeti Emlékcsarnoknál a Dóm téren. Pálfy Ferenc 200 éve született, erről emlékeztek meg most az új emléktáblával.

Suki Zoltán

Koszorút helyeztek el az emléktáblánál. Fotó: Karnok Csaba

 Szeged város legsikeresebb, és leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestereként megalapozta városunk fejlődését, új korszakot és távlatokat nyitva az alföldi metropolisz előtt

 – mondta szerdán Pálfy Ferenc akkor felavatott emléktáblájánál Mihálffy Béla.

Az országgyűlési képviselő szerint Pálfy Ferenc polgármestersége alatt végig Szeged polgárainak az érdekeiért dolgozott.

 Átélte az 1879-es nagy árvíz pusztítását, és egyik vezetője lett a város újjáépítésének is. Pálfy Ferenc becsülete és tisztessége a város határaitól messzebbre is eljutott

 – fogalmazott a képviselő.

Mihálffy Béla beszélt arról is, hogy amikor tavaly köztiszteletben álló szegedi polgárokkal egyetértésben megalapította a Pálfy Ferenc díjat, akkor az egykori polgármester szellemisége vezérelte.

 Számunkra, az utókor számára, a politikusi követők számára a hagyományok tisztelete nem múltba merengést jelent, hanem tanulságul szolgál, és igazodási pontot is ad. Pálfy Ferenc életútja, és életműve jól példázza azt a lokálpatrióta, nemzeti és polgári karaktert, amilyenekre a mindenkori Szegednek nagy szüksége van, és akikre támaszkodva eredményesen gondolkodhatunk városunk jövőjéről

 – jelentette ki a politikus.

Mihálffy Béla hozzátette: mi otthont teremtő hazafiak, városunkat szerető polgáruk vagyunk.

 Számunkra ezek a szavak külön és egyben is fontos értékkel, és jelentéssel bírnak, és ezeket az értékeket tiszteletre és védelemre is érdemesnek tartjuk. Ezért is adózunk tisztelettel Pálfy Ferenc polgármester emléke előtt, aki új otthont épített a szegedieknek, és szövetségeseivel együtt új kaput nyitott a város fejlődésének, és akinek hosszú élete a közösség szolgálatában telt. Ezek miatt a szegediek számára a tisztelt képviselő, az utókor számára pedig az építő, nemzetéért, városáért, családjáért élő, követendő példa lett

 – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Mihálffy Béla beszélt arról is, hogy viták, konfliktusok, érdekellentétek és ellenségeskedés a 19. században is voltak. Szerinte becsületesnek és tisztességesnek lenn akkoriban sem volt könnyebb, mint manapság. Pálfy Ferenc személye azonban szerinte arra emlékeztet, hogy ha neki sikerült, akkor most sem szabad más célt kitűzni.

Pálfy Ferenc, Szeged leghosszabb ideig (1872 és 1904 között) hivatalban lévő polgármestere volt. A most felavatott emléktáblát Popovics Lőrinc szegedi szobrászművész készítette. A megemlékezés után az emléktáblát megkoszorúzták, majd misét mondtak Pálfy Ferencért a dómban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában