Szegedi hírek

2024.04.15. 17:30

Küszködik az IKV

A cég méretéhez és gazdálkodásához képest meglepően kevés nyereséggel zárta a tavalyi évet az IKV. A szegedi városi ingatlangazdálkodó vállalat mindössze 734 ezer forint nyereséggel fejezte be 2023-at, miközben több mint húsz ingatlant eladtak.

Suki Zoltán

Az IKV-nak 3 ezer 398 lakása van, ebből jelenleg 309 áll üresen.

Fotó: Karnok Csaba / Archív fotó

A város azt IKV-n keresztül elherdálja a vagyonát. A lakásállomány folyamatosan csökken, amit nem szabadna engedni 

– mondta a legutóbbi városi közgyűlésen Német Ferenc. A fideszes önkormányzati képviselő nem a levegőbe beszélt.

A szegedi városi tulajdonú ingatlanos cég éves beszámolójából kiderült, hogy tavaly 14 lakást adtak el, és még mellé 11 helyiséget. Mindezek ellenére a nyereség összesen 734 ezer forint lett.

A társaság tavalyi árbevétele 3 milliárd 413 millió 545 ezer forint volt. A lakásbérbeadásból 6 százalékkal, helyiség-bérbeadásból pedig több mint 4 százalékkal volt több a bevételük a tavaly előttinél.

Beszédes adat, hogy az IKV-nak 3 ezer 398 lakása van, ebből jelenleg 309 áll üresen. Hogy ezek miért nincsenek kiadva, azt nem lehet tudni, ugyanis hiába kérdeztük, Csarnó Zsuzsánna vezérigazgató már egy jó ideje nem áll szóba lapunkkal, pedig az IKV körül rendszeresek a botrányok.

Azt biztosan mindenki tudja, hogy az IKV nem csak lakások bérbeadásával foglalkozik, hanem egyebek mellett társasházkezeléssel is. Ebben időnként meglepő dolgokat képesek lépni.

A társasházak menekülnek az IKV-tól, ami nem is csoda, mert a folyamatos áremelések mellett néha úgy tűnik, mintha egyáltalán nem lennének képben a cégnél. Nem véletlenül kellett már sokadszorra módosítani a lakásrendeletet.

Emiatt egyébként tavaly a Kúria elmarasztalta a városi önkormányzatot. A Kúria vonatkozó határozatában azt is kimondta, hogy az önkormányzati lakások bérleti díjára nem lehet licitálni.

A lakásrendeletet ezzel együtt már tízszer kellett módosítania az önkormányzatnak.

De a legérdekesebb mégis az volt, amikor ugyancsak tavaly az év utolsó napján az egyik bérlőjüknek, akivel vitában állnak, a lakástörvény helyett a jövedéki szabályozásról és ellenőrzésről, valamint a bérfőzési szeszadóról szóló törvénnyel mentek neki egy levélben. És ez a cég rendelkezik a város vagyonáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában