Jegyzet

2024.04.06. 07:34

Mennyit ér egy nő?

Majzik Attila

Számtalanszor elhangzott már, hogy a rendszerváltás óta mennyit züllött a magyar közélet színvonala, mennyivel durvábbá vált a hangnem, amit a politikai szereplők megengednek egymással szemben. Ennek ellenére én, mint egy nyeretlen kétéves, még mindig hajlamos vagyok meglepődni egy-egy újabb húzáson. Legutóbb a Demokratikus Koalíció pedofilozós plakátkampánya döbbentett meg, azt gondoltam, ennél már nincs lejjebb. És lám, mégis van.

A családi drámából pártpolitikai perpatvarrá bővülő Varga Judit-Magyar Péter ügy kapcsán felmerült, hogy a volt férj ilyen vagy olyan módon, de bántalmazta a feleségét. Erről maga az érintett vallott egy tévéinterjúban.

És mi történik? Pár évvel azután, hogy a #metoo mozgalom végigsöpört a világon és számtalan bántalmazott mert előlépni külföldön és itthon is, a hazai közvélemény egy része vagy totális hallgatásba burkolózik egy nő bántalmazása kapcsán, vagy rosszabb esetben heherészve gyártja a mémeket és küldözgeti körbe a viccesnek szánt képeket az interneten.

Mindezt azért, mert a megtámadott nő jobboldali, egykori kormánytag. Tényleg akkora az o1g-láz, valóban olyan magasra száll a gyűlölet lángja, hogy amikor egy bántalmazott nőre gondolunk, akkor az az első, hogy a pártállását mérlegeljük? És akkor mennyit ér egy nő, ha fideszes? Akkor lehet ütni, rúgni, megalázni?

Elképesztően szomorú, hogy még egy ilyen ügyben is – kvázi a törzsi gondolkodás szintjére süllyedve – az alapján választanak oldalt és foglalnak állást az emberek, hogy az áldozat vagy a támadó képviseli-e az ő politikai nézeteit. Ennyit ér egy nő?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában