Szegedi hírek

2023.09.06. 17:52

Tudomány, irodalom és művészet fonódott a Madách-emlékülésen – Galéria

Tudományos emléküléssel és Kass János Az ember tragédiája illusztráció-sorozatának kiállításával ünnepelte Madách Imre születésének bicentenáriumát az MMA szegedi munkacsoportja szerdán.

Tudomány, irodalom és művészet fonódott a Madách-emlékülésen – Galéri

A Szegedi akadémiai székházban áprilistól hivatalosan is egyszerre van jelen a művészet és a tudomány. Az épület ugyanis egyszerre bázisa immár az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának és az MMA Szegedi Munkacsoportjának. Utóbbi Madách Imre születésének bicentenáriuma apropóján könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval egybekötött emlékülést rendezett szerdán, amelynek elején Vesmás Péter Ybl-díjas építész, a szegedi munkacsoport elnöke köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott, az emlékülés arra ad igazolást, hogy a művészet nem létezik a tudományos megismerés nélkül, és a tudománynak is témát adhat a művészet. Emellett esszenciálisan jeleníti meg a frissen alakult szervezet küldetését, mégpedig a régió művészeti értékeinek feltérképezését és felmutatását.

A tudományos ülés előadói is jeles, szegedi kutatók voltak: Máté Zsuzsanna, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet tanára, Pusztai Virág, az SZTE JGYPK Mozgóképkultúra Tanszék docense és Magonyné Varga Emőke, az SZTE JGYPK tanszékvezetője, a Madách Irodalmi Társaság titkára.

Magonyné Varga Emőke lapunknak elmondta, 1995 óta tagja a Madách Irodalmi Társaságnak, Az ember tragédiájával kapcsolatos legfőbb kutatási területe a szöveg és a képi ábrázolás kapcsolatának vizsgálata. Előadásában azt a kérdést vizsgálta, hogy milyen nehézséget jelenthet az illusztrátornak, ha az irodalmi szövegmű megakasztja a látvány megképzését.

Madách tragédiája folyamatosan ezt teszi. A látványi folyamatok kiépülésében absztrakt képeket szúr be az irodalmi narratíva folyamatába. Ez egyszerre ad inspirációt az illusztrátornak, ugyanakkor magára is hagyja a tekintetben, hogy mit valósítson meg

 – ismertette előadásának tárgyát.

Az emlékülés után a résztvevők Magonyné Varga Emőke tárlatvezetésével tekinthették meg Kass János Az ember tragédiája illusztráció-sorozatát, amely vasárnapig látogatható. 

Kass János illusztrációi 1964-ben jelentek meg, és mind a kortársakat, mind a kritikusokat, mind a művészeket elbűvölte ez a képsorozat 

– méltatta a műveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában