Szegedi hírek

2023.12.13. 17:00

Felfejtik Az ajtó titkait

Koós Kata

A Szabó Magda világhírű regényéből készített színpadi adaptációt február 2-án mutatják majd be a Kisszínházban.

Fotó: Karnok Csaba

Elkezdődött szerdán a Szabó Magda regénye nyomán készült Az ajtó című színmű próbafolyamata a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előadás rendezője Barnák László főigazgató, aki elmondta, díszlet nélküli, a színészekre, általuk pedig az emberi kapcsolatokra fókuszáló produkciót álmodott meg, amelyek felfejtését a bútorok, a kellékek és jelmezek segítik majd.

A célunk nem az volt, hogy a regényt egy az egyben ültessük át a színpadra, hiszen egy saját adaptáció készült a Szegedi Nemzeti Színház számára. Sokkal inkább az volt a fontos számunkra, hogy miként alakul ki az a láthatatlan, furcsa valami, amit úgy hívunk, hogy bizalom vagy szeretet a másik ember iránt

 – mondta Barnák László. 

A rendező munkáját dramaturgként Vörös Róbert segíti, aki a regény színpadi adaptációját készítette. 

Minden egyes magyar mű bemutatása egy titkos öröm. Kevés olyan magyar író van, akinek annyi életismerete van, mint Szabó Magdának. Olyan sűrűn tudja az életet, ami ritka az irodalomban és a színházban is. Egy egészen különös fekete gyémánt

 – méltatta az írónőt Vörös Róbert. 

Elmondta, Az ajtó főhősét, Szeredás Emerenc alakját a valóságból merítette Szabó Magda, egykori bejárónőjéről, Szőke Juliannáról mintázta. A sziklaszilárd jellemű, tüskés modorú házvezetőnő karakterét a Jászai Mari-díjas Fekete Gizi kelti majd életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában