A mesék és turnék évada

2019.11.15. 21:37

A VargaBalett Táncműhellyel közösen mutatta be a Hamupipőkét a Szegedi Kortárs Balett

Pénteken mutatta be a Szegedi Kortárs Balett társulata a Hamupipőke című előadást Juronics Tamás koreográfus rendezésében és Czár Gergely társkoreográfus közreműködésével.

Kozma Rita

Repertoáron a Hamupipőke, és felújítják a Diótörőt is. FOTÓK: KUKLIS ISTVÁN

Fotó: Kuklis István

A mesebalett egyik különlegessége, hogy a felnőttek mellett gyerekek is szerepelnek az előadásban, méghozzá a VargaBalett Táncműhely növendékei kaptak megmutatkozási lehetőséget a darabban. A Kortárs Balett igazgatója reményét fejezte ki, hogy ez az előadás élményt jelent azoknak a fiataloknak, akik a színpadon táncolnak és azoknak is, akik a nézőtér soraiból élvezik az előadást.

26 napos mexikói turné

– Nagy lendülettel kezdtük az évadot, két turnémeghívásunk volt, először Plovdivban a Carmina Burana című darabunkat játszottuk. Hazaérkezésünk után pedig egy nagyszabású, 26 napos turnéra indultunk Me­­xikóba, ahol most jártunk harmadszor, de ilyen hosszú turnén még sosem vett részt a társulat. 20 előadást teljesítettünk 16 városban, és a mexikóiak nagy örömmel fogadták a társulatot. Több mint nyolcezer kilométert tettünk meg busszal, kétszer repültünk, elképzelhető, milyen kimerülten érkezett haza a csapat, s két nap pihenő után hozzá is láttak a Hamupipőke próbái­hoz, amelyek egyébként már szeptemberben elkezdődtek – mondta Pataki András igazgató, aki hozzáfűzte, a Hamupipőkét 32 alkalommal játsszák majd, hatszor lépnek fel Budapesten a Művészetek Palotájában, és idén is felújítják a Diótörő című elő­adásukat, amelyet közkívánatra idén már hetedik éve tűznek műsorra.

Amíg a társulat Mexikóban népszerűsítette a szegedi balett hírét, Juronics Tamás rendező a VargaBalett növendékeivel készítette el az előadásnak azokat a részeit, amelyekben ők szerepelnek.

Repertoáron a Hamupipőke, és felújítják a Diótörőt is. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Nagy koncentráció és odafigyelés

– Ez egy sok előadással működő évad lesz, nagy koncentrációt és odafigyelést igényel a táncosoktól ennyi munka. Már az is megterhelő, hogy egy ilyen hosszú turnéról hazatérve alig volt idő pihenésre. Szerencsére nagyon jól megalapoztuk ennek a munkának az előkészületeit, hiszen Czár Gergely társkoreográfussal már a nyár folyamán sokat dolgoztunk azon, hogy felvázoljuk a darab szerkezetét, kidolgoztuk, hogyan álljanak össze a karakterek, hogyan kövessék egymást a különböző tételek. Ehhez Prokofjev zenéje volt az alap, hiszen az ő által írt zene tette ismertté a Hamupipőke történetét. Egy igazán érzelmes, a történetet nagyon jól felépítő zenét írt – ezt mindig megállapítjuk. Amíg a társulat turnén volt, a gyerekekkel foglalkoztam, akik nagyon fontos részei az előadásnak. Megcsináltuk azokat a nagy csoportjeleneteket, amelyekben ők részt vesznek, mint a báli kép, a kisegerek vagy a tündérek tánca – mondta a rendező, Juronics Tamás, aki már évek óta figyelte a VargaBalett Táncműhelyben folyó munkát.

Három generáció

– A Hamupipőkében rengeteg szereplő van, ezért biztosak voltunk benne, hogy be kell vonnunk szereplőket az előadásba. Ismertem a VargaBalett Táncműhely munkáját, hiszen évek óta kapcsolatban vagyunk, támogatom azt a komoly szakmai munkát, amelyet Varga József végez, és fantasztikus eredményeket érnek el hazai táncversenyeken. Három generációt is bevontunk, a legkisebbek közül válogattuk ki az egereket, az eggyel nagyobb korosztály, a 10-12 évesek közül kerültek ki a báli képhez, ahol rengeteg szereplőre van szükség, a legidősebbeket, 13-tól 17 éves korig válogattuk a szereplőket – mondta Juronics Tamás, aki hozzátette, hogy a gyerekkel való munka több szempontból is fontos, egyrészt a jövő balett-táncosai közülük fognak kikerülni, másrészt a nézőtéren ülő gyerekekhez is közelebb hozhatja a balettet, ha a saját kortársait láthatja profin táncolni. Varga József megtisztelőnek tartja, hogy a növendékeit alkalmasnak találták ahhoz, hogy a színházi munkába bevonják őket.

Juronics Tamás reméli, hogy az előadás sikert arat. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Ezek a gyerekek amatőrök, nem profik, nem válogatottak, de vannak köztük nagyon te­­hetségesek, és erre a pályára ké­­­szülnek, de vannak, akiknek az iskola mellett ez a hobbijuk, szórakozásuk. Ez egy óriási él­mény a számukra. 44 gyerek szerepel az előadásban Szegedről, Hódmezővásárhelyről és Makóról – mondta Varga József, a VargaBalett vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában