Bordányi ősfalu

2021.08.29. 16:04

Állnak a falak, épül a sánc – Fotók

Tavaly áprilisban még egy üres mezőt mutatott meg nekünk Tanács Gábor, Bordány polgármestere a falu határában, ma már a szarmata ősfalu látogatóközpontjának tetőszerkezetén dolgoznak. Rövid visszatekintésünkben ebbe a folyamatba nézünk bele.

Arany T. János

Bordány 250 millió forintot nyert tavaly a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Egy teljes szarmata falut építenének fel, földsánccal és palánkfallal. Jól halad a munka. Az ősfalu szabadtéri színpadához tartozó homoksánc támfalát betonozzák, a főépületen ácsmunka zajlik. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Bordányban, a Teréz utca végén a szarmata ősfalu foglalkoztató tér szabadtéri színpadához tartozó homoksánc támfalát betonozzák, a főépületen ácsmunka zajlik. Börcsök Roland, projektmenedzser reményei szerint hamarosan elkezdik felrakni a tetőt. A reményre minden oka megvan, úgy tűnik, jól halad a kivitelező. Az építkezéssel a tervek szerint jövő márciusban végeznek, az ősfalut pedig legkésőbb a 2022-es májusi falunapon szeretnék átadni.

A település tavaly nyert ősfalu megépítésére 250 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Kisebb nehézségek leküzdése – a 2019-ben pályázott 90 milliós összeg nem volt elég – után március végén aláírták a kivitelezővel a szerződést, áprilisban kitűzték a látogatóközpont és a sáncárkok sarokpontjait, elkezdődött az ősfalu kivitelezése.

Az első munkanapon az alapszint meghatározása volt a téma, hiszen a semlyékes, vizenyős, időszakosan vízborította terület közel egy méterrel van mélyebben, mint a Teréz utcai műút szintje. Ehhez viszonyítva kellett kialakítani a földsáncot és az azt körülvevő árkot, majd később pedig az ősfalu épületeit.

A külső mellett már a leendő belsőn is megy a munka. Börcsök Roland azt mondta, a régész szakemberek már dolgoznak a kiállításon. – Papp Ádám tervező rajzolja meg a régészekkel közösen egyenként a korabeli szarmata ősfalu épületeit. Komoly szakmai kihívást jelent, mert nehéz ezt úgy megoldani, hogy eltakarja a modern gépészetet például a villanyt vagy a kamerákat. A tetővel is jól haladnak, ha ez megvan, elkezdenek dolgozni a foglalkoztatón, majd hamarosan a közművek bekötését egyeztetik, amire a tervek szerint szeptember elején kerül sor – mutatta meg a helyszínen a projektmenedzser.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában