Szegedi hírek

2022.06.24. 10:37

A holokauszt áldozataira emlékeznek

Vasárnap a halálba küldött deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A holokauszt szegedi áldozataira emlékeznek vasárnap, majd kedden a városi és a környékbeli áldozatok deportálásának 78. évfordulója alkalmából – tájékoztatta az MTI-t a Szegedi Zsidó Hitközség.

Vasárnap délelőtt az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlék­oszlopnál tartanak megemlékezést, majd a halálba küldött deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet. Kedden este a szegedi nagyállomás emléktáblájánál rendez kegyeleti megemlékezést a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség helyi egyházközsége. 

Szegeden a gettósításra vonatkozó polgármesteri rendeletet 1944. május 17-én adták ki. A zsidók nem hagyhatták el a számukra kijelölt területet, és semmiféle kapcsolatot nem létesíthettek a külvilággal. A városban már hetekkel korábban gyűjtőtábort jelöltek ki a Pick szalámigyár egyik sertésóljában, valamint a kis zsinagógában mintegy 2200 délvidéki számára. Őket Bajára szállították, majd Auschwitzba deportálták. Júniusban Szeged és térsége valamennyi zsidó lakóját a szegedi téglagyár területére zsúfolták. Az ott kialakított gyűjtőtáborba kilencezer ember érkezett. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában