Helyi kultúra

2022.06.08. 19:49

Örökbefogadók lettek a Szegedért Alapítvány díjazottjai

A Szegedért Alapítvány idei három kuratóriumi díjazottja fogadott örökbe dokumentumokat a Somogyi-könyvtárban. Éggömb, kotta és egy orvosi könyv is kötődik immár prominens szegediek személyéhez.

Darstellung des gestirnten Himmels csillagképét Szatmáry Károly csillagász fogadta örökbe. Fotó: Sándor Judit

A Somogyi-könyvtár 2003-ban vezette be, hogy Szeged prominens személyei örökbe fogadhatnak egy-egy ott őrzött dokumentumot, 2019 óta pedig bárki élhet ezzel a lehetőséggel. Az eltelt csaknem két évtized alatt mintegy százan összesen 150 dokumentumot fogadtak örökbe. Köztük 2004 óta minden évben ott vannak a Szegedért Alapítvány díjazottjai is. 

Az idei kitüntetettek tegnap írták alá ünnepélyes keretek között az örökbefogadási anyakönyvet. A fődíjas, Karikó Katalin 2021-ben díszpolgárként már 3 kötetet örökbe fogadott, így ő nem volt jelen az eseményen, a három kuratóriumi díjazott azonban igen.

Szatmáry Károly csillagász egy 4 cikkelyből álló, formára húzható éggömböt fogadott örökbe. Az 1820 körül nyomtatott kiadvány nem csak a csillagos eget mutatja be, de a csillagképekről is tartalmaz egy magyarázó szöveget. Az oktatási célra készített dokumentum hazánkban egyedi példány. 

Újabb három örökbefogadóval bővült a Somogyi könyvtár támogatóinak névsora. Fotó: Sándor Judit

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díjával kitüntetett szakember elmondta, mindig szívén viselte a csillagászoktatás helyzetét és ő maga is vásárolt annak idején néhány éggömböt.

Temesi Mária operaénekes, énekmester Király-König Péter egyetlen kéziratos operájának kotta címlapját fogadta örökbe. A faluni bányász című, 3 felvonásos darab 1904 körül keletkezett, szerzője pedig szegedi tartózkodása idején kezdte el írni. A Művészeti Kuratórium Gregor József díjával kitüntetett operanagykövet a kuriózumok kuriózumának nevezte a kéziratot, melyet megtiszteltetésnek érzett örökbe fogadni.

Kemény Lajos bőrgyógyász professzor, akadémikus Gömöry Dávid A’ pestisről való orvosi tanátslás című kötetét választotta. Az 1735-ben Győrben kiadott mű volt az első magyar nyelvű természettudományos értekezés, és jótanácsok mellett még receptet is tartalmaz. 

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díjasa kérésére a művet digitalizálták az ünnepség idejére, így azt az online könyvtárból bárki elolvashatja.

Az örökbefogadási anyakönyvek és a savmentes könyvjelzők szignálása után, melyet a dokumentumok mellé helyeznek majd ki, a résztvevők megnézhették a könyvtár régi dokumentumokat őrző részlegét, Németh István, a Szegedért Alapítvány titkára pedig a bibliotéka rendelkezésére bocsátotta az utóbbi 3 év alapítványi gáláinak digitalizált felvételeit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában