Ásotthalom

2022.07.16. 19:07

Pipás ház nyílt a Rózsa Sándor Fesztiválon - Galéria

Lódobogástól, ostorcsattogtatástól és népzenétől volt hangos szombaton Ásotthalom, ahol este koncertekkel várják az érdeklődőket. Tizedik alkalommal szervezték meg a Rózsa Sándor Fesztivált, melynek részeként megnyílt a Pipás Pistára emlékeztető ház.

Kiss Anna

Képalá: Újabb kiállítással gyarapodott a Bűbáj élménybirtok Ásotthalmon. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Lovaskocsis felvonulás Rózsa Sándor fájához, pálinkaáldás, közös csergetés, népi fajátszótér, jurtaépítés, hagyományőrző bemutatók és népzenei kulturális programok – hosszasan sorolhatnánk még, hogy milyen értékes, magyarságot szimbolizáló, a történelmünket idéző programot kínáltak szombaton Ásotthalmon. Tizedik alkalommal szervezték meg a Rózsa Sándor Fesztivált, amelynek a Bűbáj élménybirtok adott otthont, ahol délután négy órakor hivatalosan megnyitották a Pipás Pistára emlékeztető kiállítást.

Papp Renáta alpolgármester elmondta, folyamatosan új bemutatóval gazdagodik a birtok. Ezúttal egy önkormányzati épületet alakítottak át kiállító és közösségi térré, ehhez 30 millió forintot nyertek a Magyar Falu Programban, melyet 6 millió forint önerővel egészítettek ki. Így jött létre a Pipás ház, melyben helyet kapott Perényi János gyűjteménye is, ami a pásztoréletet mutatja be.

A szalagátvágás előtt Toroczkai László országgyűlési képviselő, a település volt polgármestere kiemelte, korábban kitörési pontokat kezdtek el keresni annak érdekében, hogy a következő generációk is helyben tudjanak maradni. Megjegyezte, a Homokhátságon két kitörési lehetőségük volt: a mezőgazdaságra épülő ipar és a turisztika.

Előbbivel már csaknem 10 évvel ezelőtt elkezdtek foglalkozni a batáta kapcsán, míg a turizmust egy olyan helyszínen kezdték el felépíteni, ami korábban a község szégyenfoltja volt, ma már viszont annak helyén az élménybirtok áll – részletezte. Elárulta, a 2 hektáros területet saját legendáikkal töltötték meg, például a Pipás Pistáról szóló történetekkel, amelyek szintén részei a község múltjának. 

Aki még siet, 19 órától megtekintheti a Dabasi csikósok lovas bemutatóját, utána Ferenczi György és a RACKAJAM ad nagykoncertet, majd Matyi és a Hegedűs lép fel, végül pedig esti mulatós utcabál lesz a Hangulat Banddal. Vasárnap Hajdújáráson folytatódik a fesztivál.

Címkék#ásotthalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában