Teológus, gazdálkodó, feltaláló

2022.12.10. 18:50

A 250 éve született Kiss Bálintra emlékeztek - Galéria

A Kiss Bálint 250 – Egyházi nevelés Szentesen című egyháztörténeti konferenciával emlékeztek a Koszta József Múzeumban Kiss Bálint református teológus, szentesi lelkipásztor születésének 250. évfordulója alkalmából. A konferencián a lelkipásztor méltatása mellett hangsúlyos szerepet kapott az egyházi oktatás témája is.

Majzik Attila

Tudományos konferenciával tisztelegtek a 250 éve született egyházférfi előtt. Fotó: Majzik Attila

Irsai Farkas László múzeumigazgató üdvözlő szavai után Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő osztotta meg a gondolatait az egyházi neveléssel kapcsolatban. A politikus a történelmi egyházak és az egyházi oktatás értékrend-megtartó szerepéről beszélt a hallgatóságnak.

– Ma, amikor az emberi természettől idegen, a hagyományos erkölcsi és társadalmi értékeket felforgató eszmék megerősödésének korát éljük, a búza és az ocsú szétválasztásának képességében látom az egyházi nevelés értékét és küldetését – szögezte le Farkas Sándor.

Szabó Zoltán, Szentes polgármestere Kiss Bálintot méltatta. 

– Kiss Bálint folytonosan azon törekedett, hogy Szentes előre haladjon. Tiszteljük azt a múltat, amit adott nekünk. Egyházi nevelésében, tudományos elhivatottságában, pedagógusként, feltalálóként olyan emlék számunkra, amelyet örökre megőrizünk – emelte ki a polgármester. 

Ezt követően Fehér Csaba, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora szólt Kiss Bálintról, elmondva, hogy a teológus Szentes város történelmének egyik legjelentősebb alakja, a 18.-19. század kiemelkedő egyénisége volt. A lelkipásztor tolmácsolta Fekete Károly református püspök ünnepi köszöntőjét is. A püspök kiemelte, Kiss Bálint életpéldája, alázatos hite ma is követendő számunkra.

A konferencia bár a reformátusság köré szerveződött, a Kiss Bálint idején élő kultúrkörnyezetet is bemutatták. Ennek jegyében Sipos József egyetemi docens a középfokú református iskolázásról, Karikó-Tóth Tibor iskolaigazgató a helyi református iskola históriájáról, a szentesi evangélikus oktatásról Veres-Ravai Réka lelkész, a helyi katolikus iskolai oktatás kezdeteiről pedig Gruber László plébános tartott előadást. 

Emellett Vágvölgyi Zoltán helytörténész a szentesi izraelita népiskola történetét ismertette, a szentesi presbitérium nevében Csikai Miklós mondta el köszöntő gondolatait, a gazdálkodó Kiss Bálintot pedig Mód László néprajzkutató által ismerhette meg a hallgatóság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában