Szegedi hírek

2022.12.20. 13:13

Szomorú aktualitása lesz a színház következő bemutatójának

Kedden kezdődött a Hegedűs a háztetőn musical próbafolyamata a Szegedi Nemzeti Színházban. A jelenünkben szomorú aktualitásokkal bíró történetet Barnák László rendezésében, Borovics Tamás főszereplésével mutatják be tavasszal.

Koós Kata

Képalá: Barnák László elmondta, rendezésében az emberi sorsokra, nem a direkt aktualizálásra szeretne fókuszálni. Fotó: Koós Kata

Minden idők egyik legismertebb musicaljét 1964-ben mutatták be a Broadwayn. 1986 októberében, az épületfelújítás után a Szegedi Nemzeti Színház is a Hegedűs a háztetőn musicallel nyitotta az évadot, akkor Sándor János rendezésében Tevje szerepében Király Levente nyújtott azóta is legendás alakítást, majd Gregor József remekelt a főszerepben.

Jövő tavasszal Barnák László főigazgató rendezésében éled újra a történet a nagyszínházban. Tevjét, a szegény tejesembert ezúttal Borovics Tamás kelti majd életre, csípős nyelvű felesége, Golde szerepében pedig Szilágyi Annamáriát láthatják a nézők. 

Az olvasópróbán Barnák László úgy fogalmazott, furcsa analógia köti most össze a színházat a darabbal. 

– A történet szerint egy közösség tagjai olyan helyen élnek, ahonnan külső, kényszerítő körülmények hatására el kell menniük. El kell hagyniuk a helyet, amelyet az otthonuknak tartanak, szeretnek, ahol dolgoznak és jól érzik magukat. Áttételesen ez most ránk is igaz lesz, hiszen januárban be kell zárnunk a színház kapuit. A jó hír azonban, hogy mi visszajövünk ide – mondta a főigazgató. Az előadás február elejére hirdetett premierje március közepére halasztódik. 

Tevjét, a szegény tejesembert tavasszal Borovics Tamás kelti majd életre, csípős nyelvű felesége, Golde szerepében pedig Szilágyi Annamáriát láthatják a nézők. 
Fotó: Koós Kata
Tevjét, a szegény tejesembert tavasszal Borovics Tamás kelti majd életre, csípős nyelvű felesége, Golde szerepében pedig Szilágyi Annamáriát láthatják a nézők.  Fotó: Koós Kata

– Kevés aktuálisabb történet van most a világon. Az, hogy egy Ukrajna területén lévő helységből az oroszok hatására a helyieknek el kell menniük, az életüket ott kell hagyniuk, azt gondolom, sajnos nagyon ismerős helyzet. És amíg erősebb, felfegyverkezett és másokat kiközösíteni vágyó emberek és érdekek elüldöznek másokat, háborúk zajlanak a világon, vagy egyszerűen megbélyegeznek valakit, mert az életmódja, kultúrája az ő sajátja, és ez valakinek nem tetszik, addig ennek a darabnak aktualitása lesz – mondta Barnák. Hozzátette, mégsem direkt aktualizálás mentén szeretné bemutatni a történetet, sokkal inkább az emberi sorsokra fókuszálva. 

– A békés együttélésből üldözöttség lesz, és ennek átfordulása a darab egyik íve. A másik a szűkebb közösségé, a családé. Ahogyan a lányok szembefordulnak a családi hagyományokkal, felveti azt a kérdést is, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy változtassunk. Van-e bennünk arra nyitottság, hogy mások érdekében önvizsgálatot tartsunk – részletezte Barnák László, aki azt is elmondta, a zárva tartás ideje alatt a Pick Szeged Zrt. Maros utcai székházában, a DanceFloor Tánciskola bérelt termeiben próbál majd a társulat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában