Szegedi hírek

2023.01.29. 20:29

Az összefogás a gyógyír a gyermeki agresszióra

A gyermeki agresszió és kezelésének lehetőségei volt a témája a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egyik záróvetítését követő pódiumbeszélgetésnek.

Koós Kata

Pszichológusok osztották meg gondolataikat az Imad gyermekkora című film vetítése után. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Egy Imad nevű, négyéves jazidi kisfiú tragikus sorsába engedett bepillantást a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egyik zárófilmje. A fiút kétéves korában édesanyjával és öccsével együtt elrabolta és több mint két éven át fogva tartotta az ISIS. A katonák módszeresen készítették fel arra, hogy egyszer majd öngyilkos merénylővé váljon. Édesanyját szexrabszolgaként árulták. 
Amikor anya és gyermekei kiszabadultak a fogságból, és visszakerültek saját közösségükbe, Imad képtelen volt a be­­illeszkedésre. A nevére nem hallgatott, féktelen agresszivitása miatt kortársai közösségé­­be nem engedték, az érintést sem tűrte, és kizárólag egy játék fegyverrel volt hajlandó játszani. Édesanyja és nagyanyja képtelen volt változásra bírni a kisfiút, ám egy elszánt pszichológusnő felajánlotta segítségét. Egy év terápia után sikerült elérnie, hogy Imad ne akarja azonnal megütni minden kortársát, ne bántsa az állatokat. 
A fesztivál szervezői a szegedi vetítéseket követően a filmek témájához kapcsolódó szakértőket hívtak meg nyilvános beszélgetésekre. Az Imad gyermekkora című film után Varjasi Kispéter Zsófia moderátor Édl Zsuzsanna pszichológussal és Tódor Marina klinikai és pedagógiai szakpszichológussal beszélgetett. A szakemberek elmondták, Imadhoz hasonló, féktelenül agresszív viselkedésű gyermekek hazánkban is vannak, sőt úgy fogalmaztak, számuk egyre emelkedik. Tódor Marina hangsúlyozta, pozitív változást a gyermekben ilyen esetekben csak az őt körülvevő felnőttek összefogásával lehet elérni. 


– Követtem végig hasonlóan agresszív gyermekek útját, és az egyik kulcs az volt, hogy a szülők elkezdtek másképp viszonyulni a gyerekhez. Óvodapszichológusként együttműködtem az óvónőkkel. Ez egy rendkívül komplex folyamat volt, de nem lehetetlen megváltoztatni egy ilyen viselkedést – mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában