Szegedi hírek

2023.01.27. 11:29

Élet írta filmeket vetítenek a Szeged Plázában

Egy ír fiúiskolába kalauzolta a közönséget a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nyitófilmje. Az igazgató különleges módszere által a diákok nem passzív befogadók személyiségük alakításának folyamatában, hanem aktívan építik fel saját világnézetüket, amely a tiszteleten, a békén és a másik ember elfogadásán alapul.

Koós Kata

Mindhárom szakértő egyetértett abban, hogy az iskolai nevelés kihat a társadalmi folyamatokra. Fotó: Karnok Csaba

Erős, elgondolkodtató filmmel kezdődött a Budapesi Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szegedi vetítésfolyama. A programsorozatot második alkalommal szervezték meg a napfény városában, most a Szeged Pláza Cinema City ad otthont a fesztiválnak, amelynek idei szlogenje „Tiszteld az életet! Ne ölj!”. Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket tekinthet meg a közönség. 

A szegedi fesztivált Hekáné Szondi Ildikó önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki kiemelte, a dokumentumfilmek forgatókönyvét nem a rendezői csapat, hanem az élet írja, éppen ezért témájukat magához nagyon közelinek érezheti minden néző. Állításának igazságát rögvest az első film jól bizonyította. A Kölyök Platónok című alkotás Belfast munkásnegyedébe kalauzolta a közönséget, ahol egy fiúiskola igazgatója a filozófusok bölcsességével vértezi fel diákjait, így próbál küzdeni a várost a hatvanas évek óta uraló agresszió, önpusztítás és előítéletek ellen. Az általános iskolás fiúk jellemformálásában legfőbb módszere a szókratészi „bábáskodás” technikája, azaz kérdések segítségével igyekszik a gyerekek világ dolgairól alkotott véleményét napvilágra hozni és formálni. A fiúk ezáltal nem passzív befogadók lesznek személyiségük alakításának folyamatában, hanem aktívan építik fel saját világnézetüket, amelynek alappillérei a másik ember tisztelete, elfogadása és a békés együttélésre való törekvés.

A vetítéseket pódiumbeszélgetések követik, amelyek során egy-egy mű témájában érintett szakemberek fejik ki a filmmel kapcsolatos véleményüket. A Kölyök Platónok utáni beszélgetés résztvevői Krämmer Erika, az SZC Móravárosi Szakképző Iskola nevelési igazgatóhelyettese, Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front alapítója és Vajda Árpád ifjúsági szakértő voltak.

– Az fogott meg leginkább, amit az egyik kisfiú mondott: harc helyett békét. Annyira aktuális most, és milyen egyszerű lenne, ha ennek a kisfiúnak ezt a három szavát mi, felnőttek komolyan vennénk, és végre így élnénk. A másik dolog, ami nagyon magával ragadott, amikor az igazgató azt mondta, hogy a filozófia attól szép, hogy sosincs igazunk. Továbbá többször elhangzott, hogy te döntesz, a döntések akkor is tőled függnek, ha fiatal vagy – mondta Krämmer Erika. 

Hajnal Edina hozzátette, nagyon szeretné, ha a magyar iskolákban is annyi idő és figyelem jutna a gyerekekre, mint a filmben bemutatott, ír oktatási intézményben. 

Abban mindhárom szakértő egyetértett, hogy az iskolai nevelés kihat a társadalmi folyamatokra, hiszen egy fiatal korban kialakított stabil értékrend zsinórmérték lehet a későbbiekben a felnőtt élete során. Éppen ezért fordított kiemelt figyelmet a filmben bemutatott igazgató az agresszió kezelésére, az indulatok levezetésének egyéb lehetőségeire, az erőszakot nélkülöző technikák áttárgyalására. 

Vajda Árpád hangsúlyozta, a filmben érintett problémák megoldása azonban csak a gyerek, a pedagógus és a szülő közötti párbeszéddel történhet. Erre jó példa volt a fimben, amikor az egyik kisfiú közölte az őt verekedésért felelősségre vonó igazgatóval, hogy édesapja azt mondta neki, mindig vissza kell ütni. 

– A falakat le kell bontani, és együtt kell működni – hangsúlyozta az ifjúsági szakértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában