Szegedi hírek

2023.01.24. 13:19

Elhunyt Lass Zoltán fuvolaművész

Munkatársunktól

Fotó: Unsplash

Fájó veszteség érte a szegedi muzsikustársadalmat – tudatta lapunkkal Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. A közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Lass Zoltán fuvolaművész, a szimfonikusok nyugalmazott szólamvezetője, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar címzetes főiskolai docense, aki a zenekar vezető művészeként számtalan élménnyel ajándékozta meg a közönséget hangversenyeken és operaelőadásokon, valamint nagy hatású tanárként fuvolisták generációit készítette fel hivatásuk művelésére.

Csongrádon született 1949-ben, szülővárosában kezdett zenei tanulmányait középfokon Szegeden folytatta, majd a budapesti Zeneakadémián szerzett művésztanári diplomát 1973-ban. Már hallgatóként játszott az Operaház zenekarában, 1976-ban szerződött Szegedre. 1977-től több mint négy évtizeden át folyamatosan oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán, a Szegedi Konzervatóriumban, az SZTE Zeneművészeti Karán, a mai Bartók Béla Művészeti Karon. 

– Művészi értékein, fuvolajátékának meleg, bársonyos és kifejező hangján, technikai tudásán, érzékeny zeneiségén túl példamutató személyisége is zenekarának megbecsült, elismert tagjává tette. Kollégáinak titkos szavazásával Az évad zenésze kitüntető címet kétszer, 1986-ban és 1994-ben is elnyerte. Gyászolják a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei, volt növendékei az ország számos zenekarában és zeneiskolájában. Közönsége megőrzi élményt adó fuvolaszólóinak emlékét – búcsúzott egykori kollégájától Gyüdi Sándor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában