Szegedi hírek

2023.01.19. 20:12

Könyvajánló - Paula Hawkins: Vakfolt

Timár Kriszta

Ha valaki meglátja a boltban ezt a regényt, lehet, hogy elsőre csalódni fog. Ritka, hogy egy író kisregényt adjon ki, márpedig Paula Hawkins, A lány a vonaton sikerszerzője most ezt tette. Legújabb pszichológiai thrillere mindössze 128 oldalas, vagyis akár egy este alatt kiolvasható. És nem is igazán kívánja, hogy letegyük, mert amilyen rövid, olyan tömör és mozgalmas.

Főhőse három gyermekkori jóbarát, Edie, Jake és Ryan. A lány azt gondolja, semmi nem törheti meg azt a szoros köteléket, ami köztük van, aztán egyetlen nap alatt fenekestül felfordul a világa. Jake-et, aki időközben a férje lett, meggyilkolták, az első számú gyanúsított pedig Ryan. Hiszen ő volt ott a holttest mellett, kezében a gyilkos fegyverrel, Jake egyik díjával.

Edie, Jack és Ryan furcsa szimbiózisban élnek. Bár a lány Jack felesége, a gyilkosság előtt összevesztek, és ő éppen Ryannél talált menedéket. Ahogy felidéződik a múlt, kiderül, hogy Jack féltékeny is volt Ryan-ra, hiszen többször rajtakapta feleségét, hogy közös barátjukkal sms-ezget titokban. Mi tagadás, a gyilkosság idején Edie már Ryan-hoz áll közelebb, mégis kell neki némi idő, amíg el tudja hinni: nem a férfi ölte meg legjobb barátját.

Ez a kis idő pedig pont arra kell, hogy az a bizonyos vakfolt eltűnjön. Történt ugyanis valami a múltban, amiről a lány nem hajlandó tudomást venni, amikor viszont kénytelen szembesülni vele, az az egész triumvirátusról megváltoztatja addigi elképzelését.

A regény feszültségét a helyszín adja: Edie egy elhagyatott házban marad marága, miután férjét megölték, barátja pedig börtönbe került. Egy idő után pedig biztos benne, hogy valaki figyeli. Amikor pedig megtudja, mi történt pontosan, már azzal is tisztában van, hogy az ő élete is veszélyben van.

A regény profi módon tartja fenn a feszültséget, és a megoldás csupán az utolsó fejezetekben érkezik, mégpedig egy olyan csavarral, aminek nincs előzménye, így még csak sejteni sem lehet. Azt gondolom, a jó thrillereknek pontosan ez az ismérvük. Szóval hosszú téli estéket nem bír ki ez a könyv, de ha valaki instant izgalomra vágyik, vegye kézbe nyugodtan, még aludni is marad ideje, miután kiolvasta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában