Szegedi hírek

2023.02.21. 19:55

A Dóm téri operajátszásért gyújtottak mécseseket - fotók

Zarándoklatot rendeztek a szegedi operabarátok kedden Vaszy Viktor és Gregor József szobrához, ahol muzsikaszó kíséretében mécseseket gyújtottak. Az „Operát a szegedi Szabadtérin!” szlogennel meghirdetett akció kezdeményezője Csányi Ildikó Lydu, a Szegedi Szimfonikus Zenekar gordonkaművésze volt.

Koós Kata

Az operabarátok aggodalmukat fejezték ki, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokról száműzik az opera műfaját. Fotó: Török János

A rendezvény moderátorának szerepét Bátki Fazekas Zoltán operaénekes vállalta magára, megnyitó beszédet Andrejcsik István operaénekes mondott. Beszédében olyan többszörösen kitüntetett pályatársai üzeneteit tolmácsolta, mint Kalmár Magda, Komlósi Ildikó, Kertesi Ingrid és Kálmándi Mihály, akik a Dóm téri operajátszás fenntartását szorgalmazták. 

Andrejcsik István tolmácsolta továbbá a Szegedi Operabarátok Egyesületének aggodalmát is, amelynek tagjai a napokban országos petíciót indítottak, így fejezvén ki tiltkozásukat az opera műfajának feltételezett, Dóm térről történő kiszorítása kapcsán. Öt nap alatt több mint 350 operabarát írta alá online petíciójukat, köztük Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, Vámossy Éva opera-énekesnő, Keszei Bori, a Magyar Állami Operaház magénénekese, Strausz Kálmán karnagy, Gulyás Dénes operaénekes és Sümegi Eszter opera-énekesnő. 

– Szegedi születésű vagyok, opera-énekesnő, 26 éven át énekeltem opera-főszerepeket az operatársulatban. Pártolom a város opera iránti szeretetét, a tradíciókat, amiket nem kell kiirtani, sokkal inkább ápolni. A Szabadtéri Játékok az egyik legavatottabb és legszebb helyszín a nagyoperák játszásához. Anélkül szegényebb lenne a nyári műsor is

 – idézte Vámossy Éva szavait Andrejcsik István. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában