Szegedi hírek

2023.02.10. 18:30

Ismét látható Karikó Katalin elismeréseinek kiállítása - fotók

Most van a nők és lányok a tudományban világnap, és ebből az alkalomból ismét látható a SZAB-székházban Karikó Katalin elismeréseit bemutató fotókiállítás. Anyag az összeállításhoz volt bőven, hiszen volt egy időszak, amikor a kiváló magyar tudós szinte minden nap kapott valamilyen díjat.

Suki Zoltán

Olyan díjakat is lehet látni, amilyenekről korábban hallani is alig lehetett. Fotó: Gémes Sándor

Nem kérdés, hogy jelenleg a legismertebb magyar nő Karikó Katalin, a pandémia megfékezésében kulcsszerepet játszó mRNS-alapú vakcinák kifejlesztője, aki munkájával emberéletek millióit mentette meg. Ezért száznál is több díjat kapott, a világ szinte minden tájáról. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai ezeket dokumentálták, vagyis lefényképezték, hogy a nagyközönség is láthassa a sokszor a közvélemény által nem is ismert díjakat. A kiállítást egyszer már bemutatták, de most a szegedi SZAB-székházba költöztették, mégpedig a Nők és lányok a tudományban Világnap alkalmából, és pénteken meg is nyílt a tárlat.

Most Karikó Katalin elismeréseiről készült csaknem hatvan sajtó- és műtárgyfotót mutatnak be. Anyag az összeállításhoz volt bőven, hiszen volt egy időszak, amikor a kiváló magyar tudós szinte minden nap kapott valamilyen díjat. A tudomány népszerűsítése és a kutatói életpálya ünnepi pillanatainak a fölvillantásának a célja ennek a kiállításnak a szervezők szerint. A műtárgyként is szép díjakat és okleveleket bemutató vándorkiállítás az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projektje, Sahin-Tóth István fotóihoz Újszászi Ilona írt szövegeket. A Karikó Katalinról szóló kiállítás nők és lányok a tudományban világnap első szegedi rendezvénye, a Szegedi Tudományegyetem további programokat is szervez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában