Szirbik Miklós Egyesület

2023.04.16. 18:50

Kerékpártúra a régi makói zsidótemetőkhöz - Galéria

Több mint százan vettek részt vasárnap a Szirbik Miklós Egyesület kerékpártúráján, amely az elfeledett helyi zsidó temetőket mutatta be az érdeklődőknek. A rendezvény egyúttal tisztelgés is volt a valaha népes makói izraelita közösség előtt a holokauszt hazai emléknapján.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– A makói zsidó közösség története annyiban különleges, hogy az Alföldön először ebbe a városba települtek izraeliták, méghozzá az 1740-es években – mondta Urbancsok Zsolt levéltárigazgató, a túra vezetője az 1895 körül épült ortodox zsinagógában a kerékpártúrára érkezőknek. Ez volt a kiindulópont, ahonnan két egykori temetőt, a Sírkert és a Hársfa utcait keresték fel az érdeklődők. Egyikbe sem temetkeznek már, le vannak zárva, amúgy látogatni sem lehet azokat – ez tehát egy kivételes alkalom volt. Mint elhangzott, a holokauszt hivatalos magyarországi emléknapja április 16-a, így ez egyfajta tisztelgés, megemlékezés is volt egyben.

A két temető közül a zsinagógához közelebbi, Sírkert utcairól elhangzott: ez volt az első izraelita temető Makón, az 1750-es években létesült.

– Nem tudni, pontosan hova, de ide temették az első makói zsidót – jegyezte meg Urbancsok Zsolt.

Itt található a szent emberként tisztelt, a közösségért 1779-ben mártírhalált halt Naftali ben David Herzl nyughelye is, ami fölé úgynevezett óhel, azaz kis házikó épült. Miután a város 1810-ben túlnőtte ezt a temetőt – mert az előírások szerint a temetőtől 50 könyöknyinél közelebb nem lehet lakóház –, újat nyitottak a mai Hársfa utcában. Ez utóbbi többek között arról nevezetes, hogy a sajtócézár Pulitzer József dédnagyapja, Baruch Simon Pulitzer, aki 1700-as évek végén érkezett a városba és az 1800-as évek elején hunyt el, ugyancsak itt alussza örök álmát.

Páratlan emlékeket őriznek a régi zsidó temetők Makón. Fotó: Szabó Imre

A szervező Szirbik Miklós Egyesület elnöke, Zeitler Ádám azt mondta, a túrán több mint százan vettek részt. Urbancsok Zsolt azt ígérte, szerveznek még hasonló programokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában