Szegedi hírek

2023.04.10. 12:16

Vastaps a költőnek…

A Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében – az 1. emeleti közösségi térben

delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István

A nagy sikerű Vastaps a költőnek multimédiás művészeti projekt átlépi az országhatárt és április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából Budapesten és Szegeden jelentkezik.
Az egyedülálló projekt Romániában már számos telt házas előadást ért meg, most egy új formában jelentkezik, amelyben az ismertető-jellegű előadás és a versmondás váltakozik egymással. Az eseményen Mihai Eminescu, Tudor Arghezi és George Coşbuc verseit hallhatjuk Dsida Jenő, Kacsó Sándor, Székely János, Képes Géza, Berde Mária, Kiss Jenő, P. Tóth Irén és Szemlér Ferenc fordításaiban.

A PROGRAM PLAKÁTJA

Demeter András színművész ezúttal élőben és magyar nyelven adja elő a Vastaps a költőnek című műsort. Demeter András szavalóestjét a román előadóművészet meghatározó képviselőinek – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Rădescu, Ion Caramitru – online videóintervenciói egészítik ki, valamint Ovidiu Miculescu és Oltea Şerban-Pârâu, a Vastaps a költőnek-projekt kezdeményezőjének illetve művészeti tanácsadójának beszédei a költészet fontosságáról, ebben a felgyorsult században, valamint arról, hogy miért is kell fenntartani ezt a mára már marginalizált előadói formát.

„Ez egyfajta menedék. Egy találkozási pont, ahonnan már láthatóvá válik, hogy milyen is lehetne, vagy milyen kellene legyen valójában az emberi élet. A benső erők sokszínűsége, amelyre minden élő embernek szüksége lenne a földön. Az eredeti kezdeményezés megismétlése hibrid formában a magyar Költészet Napja alkalmából, két olyan kimagaslóan fontos helyszínen mint Budapest és Szeged, közvetlen, személyes találkozásként valósul meg, amely egy művész számára alapvető. Örülök, hogy április 11-én én lehetek a személyes közvetítő.” (Demeter András).

A magyar költészet napja alkalmából szervezett előadások helyszíne és időpontja: április 11., 12 óra, Szegeden a Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár, majd ugyanezen a napon 19 órakor, Budapesten a Három Holló Kávéház.

A Vastaps a költőnek az eredeti Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet című kezdeményezés magyar nyelvű adaptációja, amelynek elsődleges célja a klasszikus és kortárs román költészet népszerűsítése hazai és nemzetközi térben; további információkat a aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro vagy a ahandforthepoet.thecultureclub.ro honlapokon lehet elérni.

Szervező: Budapesti Román Kulturális Intézet
Kiemelt partnerek: The Culture Club és Pro Contemporania
Kulturális partnerek: Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár, Szeged és Három Holló Kávéház, Budapest
Támogató: JTI
Médiapartnerek: a Román Rádió Kulturális-, Hír-, Zenei- és Regionális stúdiói; Román Televízió, Mediatrust, Liternet, Nemzeti Könyvügynökség és az Observator cultural irodalmi hetilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában