Helyi kultúra

2023.05.28. 18:16

A gyerekeké volt a vasárnap Makón – Fotók

Szabó Imre

– Még ha ez a pályaválasztási szándék a legritkább esetben marad tartós, ilyenkor minden gyerek tűzoltó akar lenni

 – osztotta meg velünk tapasztalatait Balogh Róbert alezredes, makói tűzoltóparancsnok. A városi gyereknap egyik helyszínén, a tűzoltólaktanyában a gyerekek csakugyan lelkesek voltak: nagy tapssal fogadták a bemutatókat, és amit lehetett, ki is próbáltak. Amikor délután ott jártunk, épp az udvaron zajlott egy oltási gyakorlat – a fellobbanó hatalmas lángokat poroltókkal fojtották el a védőruhát viselő tűzoltók. Közben voltak, akik egy régi lajtos kocsiról szivattyúzták a vizet, amivel mások tömlőből locsoltak célba. Bemutatták azt is, hogyan zajlik a magasból mentés emelőkosaras kocsival. A vármegyében egyébként minden hivatásos tűzoltó-parancsnokság – Szeged, Szentes, Makó, Hódmezővásárhely, Csongrád – és a két katasztrófavédelmi őrs, Kistelek és Ruzsa kapui is nyitva álltak a látogatók előtt.

A központi gyermeknapi buli helyszíne Makón ezúttal is a Petőfi park volt. A szép, napsütéses idő délelőtt és délután is ezreket csalt ide. Az apróságok ezúttal ingyen ülhettek fel a körhintára, a kisvonatra és ugyancsak díjmentesen lehetett játszani az ugrálóváron, a felfújható focipályán és az összes többi, máskor fizetős helyen. Lehetett állatokat simogatni, kézműveskedni és ügyességi játékok is várták a gyerekeket. Azért persze zsebbe is lehetett nyúlni – egy kétgyerekes család pillanatok alatt el tudott költeni akár 10 ezer forintot is. A kirakodóvásár mellett a minifánk, a palacsinta 900, a csavart lágyfagyi 500 és 800 forint közötti áron volt kapható, a kürtőskalács pedig 1500-tól 2000-ig. A vattacukor ára ugyanúgy egy ezres volt, mint a pálcás lufié; utóbbinál voltak drágábbak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában