Mindenki számára barátságosabb lett a kiállítótér

2023.06.09. 19:32

A „kékség” jegyében újult meg a szentesi múzeum

Átalakult és kibővült a Koszta József Múzeum állandó kiállítása. A változtatásoknak köszönhetően egyrészt újabb, Szenteshez kötődő, különleges régészeti leleteket láthatnak a látogatók, másrészt pedig az autizmussal élők számára is könnyebben befogadhatóvá vált a közgyűjtemény három terme.

Majzik Attila

– A Koszta József Múzeum 2023-ban már nem teheti meg azt, hogy ne változtasson a 2006-ban összerakott állandó kiállítóhelyén. A mai trendekben a másként érzőkre, másként gondolkodókra és másként látókra is gondolni kell – azért fogalmazok így, mert a mi látásmódunkban nincsenek fogyatékkal élők. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati kiírásába a mi koncepciónk tökéletesen beleillett – közölte Irsai Farkas László, a szentesi múzeum igazgatója.

A „Kék túra” során az autizmussal és a demenciával élők számára hoztak létre könnyebben értelmezhető, befogadható kiállítást. Az elnyert másfél millió forintos összegből átalakították három terem világítástechnikáját, több matatófalat alakítottak ki, a helyiségekben ingyenes wifihálózatot építettek ki, digitális múzeumpedagógiai feladatokat készítettek, a látogatókat pedig QR-kódon keresztül elérhető digitális idegenvezető kíséri majd végig a vitrinek között.

Újdonságként nemcsak a tájékozódást segítő kék pontok jelentek meg a helytörténeti kiállításban, a mesterségek utcáján és az állandó kiállításban, hanem az utóbbi teremben nyolc új vitrint is elhelyeztek. Ide olyan, Szenteshez kötődő, egyedi régészeti leleteket helyeztek el, amik korábban nem voltak láthatók a múzeumban, tudtuk meg Hergott Kristóf régésztől. Olyan tárgyakat választottak a kiállításba, amik a maguk nemében egyedülállóak és 8 ezer év történelmét ölelik fel a neolitikumtól egészen a tatárjárás korszakáig.

A tárlat befogadását egy vezető füzet is segíti, emellett információs pontok is struktúráltabbá teszik a kiállítást. – Egy autizmussal élő személy számára nagyon hasznos a saját audio guide, a számozott pontok pedig struktúrát adnak. Ez nekünk, hétköznapi embereknek fel sem tűnik, de egy ilyen problémával élő embernek, vagy egy hiperaktív, figyelemhiányos vagy értelmi fogyatékos személynek nagyon hasznos lehet. Nekünk ez nem hátrány, egy autizmussal élőnek viszont nagy segítség – számolt be Tóth Annamária gyógypedagógus.

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere hozzátette, a város érzékeny a fogyatékkal élő emberek sorsával kapcsolatban. A városvezető jelezte, elképzelhető, hogy a jövőben valamilyen típusú, autizmussal élőkkel foglalkozó intézmény jöhet létre Szentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában